Napi Online

Csúcsra tör a félvezetőipar 2007-ben

Ebben az esztendőben 10,6 százalékkal, 285,8 milliárd dollárra növekedhet a világ félvezetőgyártó iparának összesített árbevétele a 2006-os 9 százalék után - jósolja az iSuppli piackutató cég.

Az előrejelzés szerint jövőre 8,7 százalékra csökken, 2009-re pedig 3,7-re zuhan vissza a növekedési ütem, hogy azután 2010-ben 7,4-ig kapaszkodjon vissza. A várható hullámvölgyhöz képest viszonylag erős, ám az ágazat fénykorában elért 30-40 százalékos bővüléshez képest szerény idei emelkedés a készletek átgondoltabb kezelésének, a gyártókapacitás jobb kihasználásának és a rugalmasabb memóriachip-gyártásnak lesz köszönhető.

Az utóbbiakat előállító cégek, például a koreai Samsung Electronic és Hynix Semiconductor jó év elé néznek, ám a mások által kifejlesztett félvezetőket szerződéses kapcsolat alapján gyártó vállalatok, így a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. és a United Microelectronic Corp. magas készletállománnyal küszködnek, és megszenvedik azt is, hogy a vártnál szerényebb a személyi számítógépek, illetve bizonyos fogyasztói elektronikai cikkek iránti világkereslet.

A 2007-es növekedés motorja a vezetékes kommunikációs eszközökbe, illetve a szórakoztatóelektronikai termékekbe való félvezetők iránti kereslet megugrása lesz. Az előbbiek piaca 18,2 százalékkal nő a 2006-os 9,9 százalék után, míg az utóbbiaké 14,4-del a tavalyi 10,3 után. A 2007-es év emellett felkészülési időszak lesz a következő évek technológiai változásainak kihasználására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!