Gyurkity Péter

A Youtube még adós a szerzői jogi szűrővel

A népszerű videómegosztó oldal sikeresen elkerülte a nagyobb pereket a tartalomszűrés életbe léptetésének ígéretével, a konkrét lépéseket azonban a mai napig nem hajtották végre, amelynek következményei lehetnek.

A Financial Times összefoglalója rámutat arra, hogy a Youtube gyakorlatilag puszta ígérgetéssel úszta meg 2006-ban a nagyobb perek megindítását. Márpedig haragosokból akadt bőven, hiszen az oldallal kapcsolatban egymás után fejezték elégedetlenségüket a különböző szerzői jogi szervezetek, a szórakoztatóipari cégeket tömörítő társulások. Mindeközben valódi lépésekre nem került sor, a másik oldal türelme azonban véges, így idén további fejleményekre számíthatunk a portál életében.


A Youtube milliárdossá vált tulajdonosai, Chad Hurley és Steve Chen

A panaszokról mi is folyamatosan beszámoltunk. Az egyik legjelentősebb a japán JASRAC kifogása volt, amely a szerzői joggal védett tartalmak engedély nélküli felhasználását, a kérdéses anyagok feltöltését kérte számon a cégen. Első lépésben több tízezer ilyen alkotást távolítottak el a portálról, az újbóli feltöltések azonban megkérdőjelezték a módszer hatékonyságát, ezért a szövetség egy automatikus szűrő alkalmazását követelte, amely megakadályozná a védett anyagok feltöltését.

A Youtube ígéretet tett a további egyeztetésekre, erről azonban azóta semmilyen hír nem látott napvilágot. Ugyanígy megmaradtak az ígéreteknél az NBC és a Time Warner megismétlődő panaszával kapcsolatban, a konkrét ellenlépésekkel egyelőre továbbra is adós a cég. A türelem elfogytával ugyanakkor egyszerre több per zúdulhat az oldal - pontosabban az új tulajdonos, a Google - nyakába, amely immár a keresőcég terveit is veszélyeztetheti. Korántsem biztos, hogy a portál megéri a fáradságot, már amennyiben komoly kártérítést kell kifizetniük a kiadók felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #2
    megváltoztatsz benne egy kis részt és máris nem ér semmit... de nem értem mibajuk van az ilyen videómegosztókkal, mivel (legálisan) letölteni se lehet ezeket a filmeket, ha pedig megnézed őket neten, akkor az még jó reklám is, mert ha jó akkor úgyis tovább érdeklődsz utána, de az túlzás h pont ilyen kisfelbontású pixeles videókat akarnék majd itthon nézegetni...
  • Tetsuo #1
    Szűrni csak akkor lehet, ha már a felvételkor v a nyilvánosságra kerülés előtt vízjellel látják el a videót. De az se max védelem.