Gyurkity Péter

Kijavították a Gmail sebezhetőségét

Gyorsan a spamküldők kedvencévé válhatott volna a népszerű levelező szolgáltatás egyik hibája, amelynek révén lehetővé vált a személyes címjegyzékek lemásolása és felhasználása egyéb célokra.

A sebezhetőségre a Google Video egyik kiegészítő funkciójának vizsgálatakor bukkantak, amely többek között lehetővé teszi a megtekintett videók közvetlen elküldését a Gmail címjegyzékben szereplő személyeknek. A bökkenő mindössze az volt, hogy a megoldás miatt illetéktelenek is felhasználhatták a címjegyzéket, mégpedig egy speciálisan erre a célra megalkotott weboldal segítésével. A Google gyorsan kijavította a hibát, állításuk szerint nincs tudomásuk ilyen jellegű visszaélésekről.

A biztonsági rés kihasználásának mindössze egy feltétele volt, mégpedig az, hogy a módosított weboldalra elcsábított felhasználó éppen be legyen jelentkezve a szolgáltatásba. Ilyen módon a támadók hozzájuthattak a teljes címlistához, kiegészítve a már meglévő gyűjteményt, vagy spamküldőknek értékesítve az új szerzeményt. A hibát azonban nem sokkal a beérkező jelzés után sikerült kijavítani, és a keresőcég nem tud olyan esetről, amelyben a szóban forgó hibát használták volna fel információszerzésre.

A Gmail - amely októbertől a hazai mobilosok számára is elérhetővé vált - az egyik legnépszerűbb levelező szolgáltatás a világhálón. A keresőcég a kezdeményezés keretében elsőként kínált 1 GB-os tárhelyet a felhasználóknak, akik így a levelek mellett akár egyéb tartalmak tárolására is felhasználhatják azt. A siker természetesen meg-megújuló támadásokat váltott ki több országban, és nem utolsósorban versenyre kényszerítette a vetélytársakat - főként a Microsoftot és a Yahoo-t -, akik szintén növelni kényszerültek az általuk kínált tárhelyet.

A népszerűségnek még az időnként felbukkanó hibák és malőrök sem ártanak igazán. Legutóbb számos felhasználó az eddigi levelezés teljes eltűnéséről panaszkodott a cégnek, amely újabb szerverek beállítását és további biztonsági másolatokat ígért válaszában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pestaa #11
    Erre a kiterjesztésre én is igényt tartok, köszönöm. :)
  • David Coulthard #10
    Nemcsak firefox kiterjesztéssel használható tárhelynek:

    GMail Drive

    firefox-hoz:
    Gmail Space
  • BCs design #9
    ez engem is érdekelne :D
  • scorpeeon #8
    Erről a bővítményről tudnál bővebb infót mondani?
  • 1hengeresVmotor #7
    remek ez a gmail csak azt használom mert isteni
  • jasszka #6
    nekem napi kb. 70 spam érkezik, de eddig mindet kiszűrte
    és egy firefox bővítménnyel vebtárhelynek is használható. nagyon jó
  • irkab1rka #5
    ja, eddig faszányosan működik, és a társított szolgáltatások (picassa a fotó/videóhoz), googlepages a honlaphoz, és a blogspot is képbejött.

    van, használom. Itt az ms nem rug labdába, és remélem mire felébred, addigra késő lesz. Hátha sikerül valamit jól megcsinálni az interneten egyszer az életben...
  • csorfab #4
    Hát az biztos, hogy elég korrekt spam-szűrője van. Ráadásul tanul :)
  • BCs design #3
    pár hónapja vagyok gmailes millió helyen kint van az email címem számtalan oldalhoz azzal regisztráltam de eddig összesen 1 spam jött csak :D
  • scorpeeon #2
    Lám: a Gmail sem teljesen tökéletes. De "még" így is messze a legjobb e-mail szolgaltatás, ami létezik. A jelenlegi tárterület egyébként 2800MB (de ahogy elnézem, nemsokára 2801MB lesz :)