Specker Balázs

Microsoft: jaj a zavarosban halászóknak!

Úgy tűnik, a Microsoft segít a hatóságoknak az adathalászok felelősségre vonásában is. A vállalat szám szerint 129 peres eljárást indított Európában, valamint a Közel-Keleten a feltételezett bűnözők ellen.

A bejelentés egy Brüsszelben megrendezett uniós konferencián hangzott el. A Microsoft tájékoztatása szerint Törökországban egy esetben két és fél év börtönbüntetést szabott ki a bíróság egy helyi adathalászra, másik négy tinédzsernél pedig peren kívüli megegyezés született. A cég nyolc hónappal ezelőtt indította el Global Phishing Enforcement Initiative nevet viselő adathalász-ellenes hajtóvadászatát, de már korábban is tett erőfeszítéseket a jelenség visszaszorítására.

"Van, hogy mi magunk kezdeményezünk jogi intézkedéseket, de még ennél is fontosabbnak tartjuk a jogvédő szervekkel történő együttműködést" - mondta Nancy Anderson, a szoftveróriás helyettes jogi főtanácsosa. A jelenleg folyamatban lévő 129 ügy közül 97-ben a Microsoft és más vállalatok nyújtottak információkat a hatóságoknak. Az adathalászat igazi burjánzó bűnözési formává nőtte ki magát az elmúlt években. A Symantec jelentése arról tanúskodik, hogy 2006 első felében körülbelül 157 ezer esetben próbáltak bankkártya információt kicsalni felhasználóktól.

A Gartner piackutató csoport adatai szerint az adathalászatból származó kár 2006-ban meghaladja a 2,8 milliárd dollárt. "A legtöbb csalási módszerhez hasonlóan itt is az emberek szokásait használják ki" - idézi Anderson szavait a ZDNet. A Microsoft redmondi központjában működő nyomozócsoport webpásztázó szoftverek és felhasználói bejelentések segítségével igyekszik felderíteni a támadásokat. Később a jól bevált nyomozati technikák révén azonosítják a halászokat.

Az átfogó jogi kezdeményezést 253 eset felderítése előzte meg. A nyomozói munka nagyrésze, illetve a benyújtott keresetekből 50 eset Törökországhoz kötődik. Németország 28 peres üggyel a második, Franciaország 11-gyel a harmadik helyen áll - írja a PC World.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!