Specker Balázs

A Sony a mobilos vásárlásra voksol

A Sony és Philips korábbi chipgyártó részlege, az NXP Semiconductors bejelentette, hogy a jövőben olyan közös vállalatot hoznak létre, amely egy - mobiltelefonok, PC-k és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök közötti - biztonságos, rövidtávú, vezetéknélküli kommunikációra alkalmas chip előállításán dolgozik majd.

A hírek szerint a többek között a Sony Felciával és az NXP Mifare-rel is kompatibilis NFC-chipet kifejlesztő új vállalkozás 2007 közepén indul majd útjára - derül ki az NXP sajtóközleményéből. A NFC vezetéknélküli technológia gyakorlatban történő alkalmazásával mobilos vásárlások igen egyszerűvé válhatnak a közeljövőben. A technika sokban hasonlít a londoni metróban használt mobil-fizetési rendszerhez.

A két vállalat tájékoztatása szerint a chipükkel ellátott készülékkel a legkülönbözőbb szolgáltatók lehetőségeit vehetik majd igénybe a felhasználók. Azonban a közös projekt ellenére mindkét fél saját platformot kíván fejleszteni.

A GSM Association nevet viselő mobilos érdekcsoport az NFC technológia igazi élharcosának számít. Állításuk szerint a világ előfizetőinek 40%-át magáénak tudó szolgáltatók jelenleg gőzerővel dolgoznak egy kontaktust nem igénylő fizetési technika kifejlesztésén - írja a CNet. A szervezet elsődleges célja hogy közös NFC-szabványokat hozzon létre, amelyek hozzájárulhatnak a különböző gyártók és szolgáltatók közötti átjárhatósághoz és a tömegpiaci jelenléthez is.

Az NFC ugyanis mindezidáig nem tudott szélesebb körben elterjedni. A technológiát támogató nagy nevek ellenére az elemzők csak óvatosabb előrejelzésekbe mernek bocsátkozni az NFC térhódítását illetően. Úgy vélik, igazán ütős és vonzó szolgáltatások híján egyelőre nem gyorsulhat fel az elterjedés. Eddig csupán néhány pionírnak számító próbálkozás használta ki a mobilos technológia előnyeit, köztük egy Németországban bevezetett utazási fizetési rendszer, amely igénybevételével az utasoknak a jegyek megvásárlásához elég telefonjukat hozzáérinteni a kihelyezett NFC-olvasókhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!