Gyurkity Péter

AMD-alapú laptopon dolgozik az Apple?

Tajvani gyártóktól származó pletykák szerint az Apple és az AMD szép csendben megállapodtak néhány közös termék piacra dobásáról. Az Apple állítólag AMD chipekre építené egyes laptopjait.

A DigiTimes által idézett források gyanús igényekre alapozzák következtetéseiket. Eszerint az elmúlt hetekben egyre több megrendelés érkezett bizonyos kondenzátortípusokra, amit a komponensek gyártói szerint az Apple laptopjaiban használnak majd fel. A pletykák többek között Hector Ruiz AMD-elnök szeptemberi kijelentései alapján kaptak szárnyra, aki nem átallotta megjegyezni, hogy a két vállalat végül valamilyen formában mégis együtt fog működni.

Természetesen előfordulhat, hogy azon mendemondák egyszerű megismétlődéséről van szó, amelyek korábban a Dell kapcsán merültek fel bizonyos időközönként. Mivel a cég immár hivatalosan is megállapodott a processzorgyártóval, a pletykagyártók egyetlen célpontja az Apple maradt, amely azonban merész húzással az Intellel lépett szövetségre. A kétkedők ez utóbbira alapozzák véleményüket: a tajvani alaplapgyártók nem hisznek az AMD és az Apple esetleges szövetségkötésében, mivel az Intel egyértelmű lépéselőnyre tett szert vetélytársával szemben. Szerintük a Core 2 maga mögött hagyja az AMD fejlesztéseit, utóbbi ráadásul szűkös kapacitással küszködik.

Abban mindenki egyetért, hogy az ATI felvásárlása vonzó opció lehet az Apple számára, amely ezáltal több fontos komponenst is egyetlen partnerétől szerezhetné be. A kérdés, hogy melyik változat előnyösebb a cégnek: az Intel, vagy a rivális AMD által kínált előnyök? Erre jelenleg nincs egyértelmű válasz, így többnyire marad a találgatás.

A szerverek területén többen látnak értelmet egy szövetségkötésben. Az AMD piaci részesedése itt a 20 százalék felé közelít, ami már kellőképpen aláhúzna egy ilyen partnerséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #8
    Ez jó! :) De mivel támaszot alá, nem mindha nem örülnék neki, de akkor is. Holnap 20 000 ezresek fognak esni az égből, amint leesikeltűnik, így csak a levegőben lehet elkapni, de nem mondom meg mikor.
  • the Godfather #7
    Az érdeklödöknek megsugom, hogy Apple első AMD-s gépe, egy 65nm-en készült X2 Turion-os laptop lessz.
  • dez #6
    Attól függ, hogyan is csinálják. A K8L-nél egy egész architektúrát kellett átdolgozni, a hibridnél viszont olyanról lehetett hallani, hogy egy többmagos prociban az egyik cpu mag helyén egyszerűen egy gpu lenne. Persze jobban is össze lehetne integrálni, de nem biztos, hogy érdemes.
  • asysoft #5
    Ezért mondtam, hogy nem hiszem, hogy MOST fog megvalósulni. Amúgy kétlem, hogy kevesebb ideig tart nekik egy hibrid elkészítése, mint a K8L-é...
  • arty #4
    az ati+amd partnerséggel inkább csak az olcsó szegmens felé nyithat az apple ... HA nyit...
  • dez #3
    A gpu+cpu hibriddel nagyon is, sőt 5-10x-t is... És állítólag már jövőre kész lesz (a hibrid).
  • asysoft #2
    Az Apple gépek eladásától?:) Amúgy nemhiszem, hogy ez most fog megvalósulni (ha egyáltalán megvalósul), Steve Jobs nem tudna mutogatni "2x faster" meg hasonló grafikonokat:)
  • izb #1
    kircsi lenne, ha az apple az amd és az ati cpu+vpu párosát használná a jövőben.
    elveszne simán az a kevés előny ami most az intelnél van....