Berta Sándor

Holnaptól kapható a Zune az Egyesült Államokban

Az USA-ban indítja el első komoly rohamát az Apple, illetve az iPod és az iTunes ellen a Microsoft. A redmondi szoftveróriás holnaptól kezdi el árulni a helyi boltokban Zune nevű zenelejátszó készülékét.

A terméket holnaptól több mint 60 000 amerikai boltban kezdik majd el árusítani. Ezzel egyidejűleg a Microsoft megnyitja a készülékekhez kapcsolódó Zune Marketplace nevű online zenei oldalát is. Kérdéses persze, hogy az amerikai konszern iPod-gyilkos terve mennyire lesz sikeres, hiszen az elmúlt években már számos cég (Creative, Samsung, iRiver stb.) megpróbálkozott az iPod és az iTunes egyeduralmának megtörésével az online zenei piacon.

Az Egyesült Államokban az iPodé a zenei lejátszók piacának 75 százaléka, míg az iTunes büszkélkedhet a legális zeneletöltések 80 százalékával. Bill Gates, a Microsoft társalapítója szerint mivel a Play-for-Sure kezdeményezés nem vált be, valami újra volt szükség az Apple piacvezető pozíciójának megdöntésére. Azonban ezzel nemcsak a Play-for-Sure egykori partnereinek kell megbirkózniuk, hanem az olyan cégeknek is, mint a Napster tudomásul kell venniük, hogy az általuk letöltésre kínált zeneszámok nem lesznek lejátszhatók a Zune készülékeken.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Zune-akció jelentősége hasonlít a Microsoftnak arra a programjára, amikor az Xbox 360-ast küldte harcba a Sony ellen. Kérdéses persze, hogy milyen lesz a Zune fogadtatása az Egyesült Államokban, hiszen az sok mindent elárul majd. Chris Liddell, a Microsoft pénzügyi vezetője már tavaly júniusban elárulta pénzügyi elemzőknek, hogy a zenelejátszó 2008-ig lehet veszteséges, vagyis addig tart a türelmi idő. Addig ki fog derülni, kell-e az embereknek az új termék vagy sem. Mindenesetre a Microsoft vezetői az Xbox 360 esetében is meglehetősen türelmesek voltak.

Az első vélemények mindenesetre nem túl hízelgőek. Steven Levy, a Newsweek munkatársa a Szovjetunióhoz hasonlította a készüléket, míg mások azt kritizálták, hogy az eszközön nem lehet sem hangos könyveket, sem pedig podcastokat lejátszani. Utóbbi még csak érthető lenne, de hogy a hangos könyveket miért nem kezeli a Zune, az már más kérdés. Ezenkívül nem volt túl meggyőző a termék gyakorlati tesztekben sem, az iPod elemei tovább bírták a gyűrődést.


Az első tapasztalatok már megvannak. Egy blogger már szombaton megvásárolta az első Zunet a San Fransisco melletti Union City egyik bevásárlóközpontjában és a meghirdetett árat, 250 dollárt fizetett ki érte. Az illető azonban a lejátszóhoz tartozó szoftvert nem tudta feltelepíteni a számítógépére, ugyanis "Installation error" hibaüzenettel leállt a program telepítése. Ennél már csak jobb jöhet...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeFigyeljHaver #43
    "Az a wifi-s dolgot már a Nike futó cipőnél alkalmazzák!"

    Nakérem; ez lett a mutatvány leállító.
  • oasis UK #42
    Olyan fülest lehet külön is kapni?
    Ha igen hol és mennyit kell érte perkálni?
    Nincs bajom az ipod nanohoz kapott fülessel de néha már kicsit lüktet az agyam:)
    Láttam az apple boltban is ilyen bizbaszt lehet rá csatlakoztatni a fülesre és nem kell akkora hangerőn halgatni a zenét azt probálta már vki itt?
    Az a wifi-s dolgot már a Nike futó cipőnél alkalmazzák!
    Minap voltam bent 1 Nike boltban és nézegettem nem rossz találmány de a cipő 28k-ért hát nem tudom q*va drága!
    Egyáltalán akik itt beq*ták komentjüket fogtak már életükben 1általán iPodot ???
    Vagy bármilyen más mp3 lejátszót?
    VAgy csak írkálnak és nem számít?:)
  • zzebi #41
    Erdekes, most olvastam egy osszehasonlito cikket a Zune-rol es az iPod-rol, ahol azt irjak, hogy valojaban ALIG NAGYOBB A ZUNE KIJELZOJE, mint az iPod-e (2.5" vs 3"), de a design miatt joval nagyobbnak tunik. A felbontasa pedig mindkettonek 320*240. Ennek ellenere a Zune joval nagyobb es nehezebb, mint az iPod.

    Valojaban 2 funkcioval tud tobbet, mint az iPod: FM radio, WiFi. A radio van akinek fontos, a WiFi szolgaltatasai viszont jelen pillanatban szinte ertelmetlenek, de a jovoben a szoftverfrissitesekkel jobban is ki lehet majd ezt hasznalni.

    A hozzaadott szoftver es internetes bolt meg allitolag eleg kiforratlan. Videokat pl meg nem lehet venni hozza. Ellenben mindenki dicseri a Zune felhasznaloi interfeszet.

    Tovabbi szivas, hogy a neten megvasarolt dalokat mindket lejatszo eseteben csak a hozzatartozo lejatszo fajtan lehet hasznalni. Tehat a soktizmillio iPod felhasznalo meg ha akarna sem tudna attolteni a zeneit a Zune-ra. Es ez oda-vissza igaz.
    (Nem vagyok benne biztos, de lehet, hogy az iTunes-ban lehetseges a zeneket mp3-ba exportalni, amivel a gond megoldhato.)
  • Sir Quno Jedi #40
    Szerintem is. De nem veszek ilyet, mert faszság rajta az LCD kijelző és HORROR ára van (többek között a világ legtökéletesebben lényegtelen/szükségtelen/értelmetlen LCD kijelzője miatt). :D
  • abzu #39
    köszike, sztem jól néz ki :D
  • TrIp #38
    szerintem te nem láttál még ipodot élőben. nem kezdek bele hogy miket másolt le a microsoft, de ez a zeneletöltős oldala is.... hát nemtom, zTunes is lehetne a neve ennyi erővel. apple-t kiszorítani esélye sincs azt talán ők is sejtik, csak egy újabb erőltetett próbálkozás (mint az xboxok). kiváncsi vagyok mi lesz a következő próbálkozás.

    a gizdázásról meg annyit, hogy nem apu-anyu vette nekem, és nem is sírtam érte nekik napokat, ebayen vettem, annyi pénzért amennyiért pistike az ósenbe flashmemóriásat kap legfeljebb... ergo gizdázhatok
  • killahdog #37
    amugy én ha vennék akkor sandisk et :) olcso és jo. Bár nincs rá szükségem, nem hazsnálok tömegközlekedést, és nem is unatkozok, meg nem is akarok vele felvágni :)
  • killahdog #36
    jujj de sok itt a sértödött ipod tulaj. Megvallom öszintén nagyobb hulyeséget még nem láttam mint maga az ipod. El lehet adni a birka népnek :) Semmi extra, csak egy mp3 lejátszo. De mit is koppintott a "microfos" (látom sok kis linux master van itt, lázadó 12 évesek) ?? Ipod sem más mint egy mp3 lejátszo. A körkörös gombokat ? Riom PMP300 as 10 (!!!) éves gépemen is olyan volt, azt akkor az apple koppintotta ?

    Az a nagy helyzet, hogy ipod a kis "übergizda" gyerköcöknél egyfajta hmmm orgazmust okoz, hogy wááá nekik van, megtehetik. emlékeztet a kis 150 centis kihivásokkal küszködö terepjáro tulajdonosokra.... Ebböl leginkább a megtehetikre vannak oda (közbe félévett könyörgött érte). Nagyon is jol tette a microsoft. Ja igen, egy kérdés mindenki fele: Ti nem ezt tettétek volna MS helyében ? dehogynem....

    Na lehet szidni.
  • Sir Quno Jedi #35
    Legjobbak a nagyméreű nyitott fülesek, pl. a Sennheiser-nek vannak nagyon profi cuccai etéren. Nekem csak félnyitott fülesem van (AKG naturalsound), már az is jobb, mint a zártak, vagy a fülbedughatóak (de idővel még az is fárasztó).

    A teljesen nyitott fülesekkel éppúgy hallasz mindent, mintha rajtad sem lenne (közel úgy), viszont nem is húzza/üti a dobhártyádat, mint egy kalapács.
  • scorpeeon #34
    Ezt írják a Sony hivatalos oldalán a Noise Cancelling-ről:
    "A WALKMAN® S700 sorozat remek tulajdonsága, hogy zajkioltó* funkcióval kerül forgalomba, mely ténylegesen csökkenti a háttérzajt. Mindegyik fejhallgató beépített mikrofonnal van ellátva, amely érzékeli a környezeti zajt, melyet ezután ellentétes hanghullámokat létrehozva elnyom, 75%-al csökkentve a környezeti zajt (körülbelül 12 dB 200 Hz-en).

    *A zajkioltó funkció negyedére csökkenti a környezeti zajt (körülbelül 12 dB 200 Hz-en). Nem nyomja el a környezet összes zaját. Ez a funkció csak az S700 sorozatnál található meg."