Berta Sándor

Kompatibilitási gondok az MSN és a Zune között?

Nemzetközi szakemberek szerint akár komoly problémákat is okozhat majd a Microsoft MSN Music Store egykori ügyfeleinek a Zune lejátszóra való átállás.

Mint ismeretes, a redmondi szoftveróriás 2004 szeptemberében indította útjára a szolgáltatást. Akkor még hangzatos szólamok kísérték a bemutatkozást, kihangsúlyozva, hogy az itt letöltött, Windows Media Audio formátumot használó tartalmak számos kompatibilis lejátszón megjelenhetnek. Mostanra viszont kiderült, hogy alig két éves fennállás után bezárja kapuit az MSN Music szolgáltatás, amely pedig annak idején az iTunes-uralom csökkentésének reményével indult útnak. A portál a Zune és Rhapsody oldalaira irányítja át a látogatókat.

Bár mind a három platform a Windows Media formátumokra és szabványokra épül, mégsem kompatibilisek egymással - állítják a Jupiter Research piackutató cég elemzői. "Amennyiben most a felhasználók elkezdenek zeneszámokat vásárolni a Zune Storeban, akkor a lejátszásukhoz mindenképpen szükségük lesz egy Zune lejátszóra is. Más Windows Media formátumokat támogató készülékek ugyanis valószínűleg nem támogatják ezeket a letöltött tartalmakat. Elképzelhető az is, hogy az MSN Music Store-ban megvett és letöltött zeneszámokat sem fogja lejátszani a Zune" - jelentette ki Michael Gartenberg, a Jupiter Research munkatársa.

A kompatibilitási gondok hátterében elsősorban a Microsoft új üzleti stratégiája áll. A konszern ugyanis fogta és nemes egyszerűséggel lemásolta az Apple jól bevált iPod - iTunes Music Store modelljét. Mindez csak azért érdekes, mert korábban pont a Microsoft hívta életre a Play-for-sure kezdeményezést, amelynek célja az volt, hogy a Windows Media formátumokon alapuló letöltési platformok és lejátszók egymással teljesen kompatibilisek legyenek.

"A Zune egy különálló termék és nem része a Play-for-sure kezdeményezésnek" - erősítette meg az amerikai vállalat egyik szóvivője, aki hozzátette: nem fognak kompatibilitási teszteket végezni más gyártók termékeivel. Mint ismeretes, nemrég biztossá vált, hogy a Zune Európában optimális esetben is csak 2007 legvégén mutatkozhat be és a Microsoft csak ekkor indíthatja útjára az ehhez kapcsolódó online zeneboltot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wanek #4
  Nagy az isten állatkertje. Valójában nem értem azokat az embereket, akik szutyok, tömörített, és emellett másolásvédelemmel és egyéb korlátozással ellátott zenéket töltenek le pénzért. Ha jól utánaszámolunk, akkor közel ott vagyunk árban, mintha az eredeti CD-t vettük volna meg. Abból meg ugye mindenki olyan tömörített formátumot készít, ami neki tetszik, és nem kell korlátozásokkal szenvednie.
 • rumos #3
  ez az! legyünk legálisak, így minden egyes számot megvehetünk apple, microsoft 2004-2006 és microsoft 2006-200x változatban. ez szerintem mindenkitől elvárható!

 • wanek #2
  Ez nem más, mint a szokásos könyöklős kiszorítósdi.
 • RedStorm #1
  Puff neki. Tipikus Microsoft ,hátbatámadja a saját csatlósait is. Egyébként ez nem meglepő hiszen minden tekintetben megpróbálják lemásolni az Applet. A probléma csak az ,hogy ezzel pont maga alatt vágja a fát hiszen jól beszűkíti a sajűt lehetőségeit, mondhatni mindent egy lapra tesz fel. Érdekes lépés majd kiderűl mennyire okos. Szerintem bukta lesz a vége.