MTI

Rivális enciklopédiát indít egy Wikipedia alapító

Rivális enciklopédiát indít be a Wikipedia, a legnagyobb és legnépszerűbb internetes lexikon egyik alapítója, mert több "profizmust" szeretne látni az ismeretterjesztés eme új lehetőségében.

A 2001 óta működő, eredetileg angol nyelvű, de ma már közel 50 nyelven, köztük magyarul hozzáférhető Wikipedia - amely nevét a hawaii "wiki", azaz "gyors" szóból kapta - a világ egyik legtöbbet megnyitott internetes portálja, amely sikerét nem csupán ingyenességének köszönheti, hanem annak is, hogy bármelyik olvasó írhat bele szócikkeket, vagy kiegészíthet, frissíthet már meglévőket. Az egyik alapító, Larry Sanger, 2002-ben éppen azért szállt ki belőle, mert úgy látta: az amatőr szócikk-szerzők korlátlan szabadsága a tartalom rovására ment. Éppen ezért kívánja létrehozni új on-line enciklopédiáját, amit ő inkább "szabad ismeretek projektjének nevez", a Citizendium.com-ot, amelynek tartalmáért "vállalni lehet a felelősséget".

Ezután is joguk lesz a barangolóknak címszavakat kínálniuk, de a szövegeket szakértő szerkesztőbizottság és moderátorok ellenőrzésének vetik alá. A szakértőknek maguknak is számot kell adniuk egy "szakképzettségi minimumról", amelyet a valóságos világban elfogadott mértékek, például diplomák igazolnak. A szerzőknek természetesen szintén vállalniuk kell a személyes felelősséget, és ezt erősítendő, az internetes szokásokkal ellentétben, saját, igazi nevükön kell szerepelniük - mondja Sanger, aki szerint számos egyetemi tanár megpróbált dolgozni a Wikipediába, de az internauták egyszerűen kirekesztették őket. Úgy véli, hogy a nagysikerű enciklopédia szerzői között igen éles ellentétek is vannak, például politikai tárgyú cikkek esetén.

A Citizendium.com néhány hónapon belül be is indulhat. Sanger egyelőre nem árulja el, hogy a szerkesztőknek fizetnek-e, de reméli, hogy az anyagot nemcsak angol nyelven publikálják a világhálón.

Jimmy Wales, a Wikipedia másik alapítója szintén szerette volna némi szervezéssel az ellentéteket leküzdeni, de végül mégsem volt hajlandó bevezetni a szerkesztői ellenőrzést a véleményszabadság, "az egyéni jogok és az ész tiszteletének nevében". "Mindenkinek megvan a felelőssége, hogy gondolkodjon, ítélkezzen, döntsön és ezt a felelősséget nem vonhatjuk meg sem a Wikipediától, sem az Encyclopedia Britannicától, sem mástól" - nyilatkozta Wales a Financial Timesnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ilovems #1
  Nem értem, miért jönnek ezzel az egyéni joggal, meg az ész tiszteletével.
  Ha ellenőrzik a szerkesztést, akkor cenzúrázzák, tehát onnantól nem Wikipedia.
  Ha egy enciklopédiát egy ellenőrzött csoport írja, akkor ellenőrzött lesz a minőség, de ellenőrzött lesz a tartalom is, ha szabadon szerkeszthető, akkor szabadon készül a tartalom, de persze marhaságok is lesznek benne.
  Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai, egyik sem tuti megoldás és egyiknek sem teljesen megbízható a tartalma.

  Sztem jobb lenne, ha a WikiPedia-ban lennének szabadon szerkeszthető, illetve szakemberek által szerkesztett szócikkek, nyilván ugyanahhoz a szócikkhez lehetne mindkettő.

  Vagy eleve több tartalom tartozhatna egy szócikkhez, az egyik szabad, a másik szakértő, a harmadik jobb/baloldali, stb..