Berta Sándor

Elhunyt a Novell alapítója

Ray Noorda 82 éves korában szenderült örök álomba. Az Alzheimer-kórban és szívbetegségben szenvedő szakember nemcsak alapítója, de 1983 és 1995 között a vezetője is volt a Novellnek.

Sokan a számítógépek LAN-hálózatokon keresztüli összekötésének atyjaként is számon tartják. Tény, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett ezen a területen, hiszen a NetWare szoftver kapcsán az ő nevéhez fűződik a világon az első széles körben elterjedt olyan rendszer, amely alkalmazható volt hálózatba kötött szervereken. Ráadásul az olcsó Ethernet-kártyák segítségével már nemcsak a vállalatok, de később a magánemberek is össze tudták kötni számítógépeiket.

Raymond John Noorda vallásos mormon volt, és a Microsoft ős-ellenfelének számított. Ő volt az az első szakember, aki már a kezdetekkor is megpróbált fellépni a redmondi szoftveróriás dominanciájával szemben - igaz, erőfeszítéseit nem sok siker koronázta.
A Novell alapítója azonban emellett a coopetition híve volt, vagyis azt vallotta, hogy az egyébként egymás ellenfelének számító cégeknek bizonyos kérdésekben, például az új nemzetközi szabványok megalkotásakor félre kell tenniük sérelmeiket és a társadalom érdekében össze kell fogniuk.

Szintén a Novell nevéhez fűződik a DR-DOS operációs rendszer és a WordPerfect irodai szoftvercsomag is, ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Visor #1
    Nyugodjék békében!
    Nagyon szép életkort élt!