Specker Balázs

Már elérhető a Firefox 2 RC1

A Mozilla Alapítvány kiadta a Firefox 2 RC1-es, tesztverzióját. Ez még tartalmazhat hibákat, és ezért letöltését és használatát csak a gyakorlottabb netezőknek, illetve programozóknak ajánlják.

Az ingyenes, nyílt forráskódú Firefox 2 egyik fő célkitűzése a nagyobb biztonság volt. A hírek szerint a böngésző észleli, ha hamis eBay vagy PayPal oldalhoz hasonló, csaló honlapra téved a felhasználó, és párbeszédablakban hívja fel annak figyelmét. A böngésző a védelmi fejlesztések mellett új külsőt is kapott. Az eszköztár csak addig látható, míg a felhasználó az egérmutatót fölötte tartja.

Az RC1-es verzió dinamikus könyvjelzőket használ, amellyel személyreszabott vagy állandóan frissülő címeket is tarthatunk a címlistán. Így például egy híroldal esetében a honlap neve helyett a legújabb szalagcím jelenhet meg. Továbbá az állandó helyesírás-ellenőrzés mellett arra is lesz mód, hogy a felhasználó visszatérjen a legutolsó böngészéséhez bármely megnyitott lapon. A Firefox következő, RC2-es verziója a tervek szerint október első hetében jelenik meg, míg a végleges változat jövő hónap végére várható.

A Firefox 2004-es indulása folyamatosan csábítja el a felhasználókat a fő rivális, Internet Explorer táborából. A CNet saját oldalán végzett forgalommérése szerint, a Firefox részesedése már 30%-on áll, míg az IE 58, az Apple Safarija pedig 9%-ot tudhat magáénak. Persze a teljes internet-használat 80%-a még mindig a Microsoft szoftveréhez köthető. Ebben a viszonylatban a Mozilla Alapítvány terméke csupán 10%-ot birtokol - derül ki a Net Applications webelemző cég felméréséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • erik10 #22
    háh!engem ez nem érdekel!
    engem nem ám!báár meggondolando!
    de mind1 !nahh csá!
    ez csak poén nyugi!:D
  • Benoke #21
    Héfő óta ezt használom. Azt mondta a Beta, hogy van RC1 én meg ápdételtem és kész :)
  • NEXUS6 #20
    "A CNet saját oldalán végzett forgalommérése szerint, a Firefox részesedése már 30%-on áll, míg az IE 58, az Apple Safarija pedig 9%-ot tudhat magáénak. Persze a teljes internet-használat 80%-a még mindig a Microsoft szoftveréhez köthető."

    Ez azért jó mert ha egy termék 20%-os részesedést ér el az uralkodó termékhez képest, akkor várható, hogy valódi verseny is elkezdődik, ahol már a termék minősége is számít mert az emberek inkább asszerint döntenek.

    Legalább is rossz nyelvek szerint.;)
  • Treblakos #19
    Sebességben érezhető pozitívumok vannak :)
    pdf megnyitása is mennyivel gyorsabb :o
  • NEXUS6 #18
    Tyűűű!

    Ez anagyon kúlos, és a telepítő továbbra is csak 5.5 MB!
  • Petys #17
    Hát nekem eddig is a Firefox 2 beta 2 volt, sok különbséget nem látok az RC1-ben, csak azt, hogy még a beta 2-nél is szebb lett!
    Ez is piszokgyors, és stabil, semmi gondom nem volt még vele.
    Firefox 2:
    Terjesszük a tüzet!
  • Gerygrey #16
    Én nem akarom hogy csak akkor jelenjen meg ha odaviszem a kurzort, rühellem ha valaki másnál gépezek és így van beállítva a win tálca - remélem ezt a funkciót le lehet lőni. Amúgy a gyorsaságra kíváncsi leszek, az 1.5 rohadtul belassul egy idő után. Valaki portolhatná Symbianra, hogy hamar kipróbálhassam, 3 napig nem leszek pc közelében :(
  • Phaemoor #15
    és tényleg sokkal(!) gyorsabb!!!
  • Phaemoor #14
    És pl ez hol van? :

    "Az eszköztár csak addig látható, míg a felhasználó az egérmutatót fölötte tartja."
    Mert nekem ottmarad, és a beállításokban sem találtam ilyet...
  • roliika #13
    Köszi a felhomályosítást! :) Felolvasásra nem is gondoltam én hülye. :(