Napi Online

Totálvédelem nap a Microsoftnál

Az Informatikai Biztonság Napján tartotta a Microsoft az otthoni felhasználóknak szóló Totálvédelem elnevezésű eseményét. Itt mutatta be a cég a Forefront elnevezésű, üzleti felhasználóknak szánt termékcsaládját is.

Az idén először megrendezett, kifejezetten végfelhasználóknak szóló Totálvédelem címmel meghirdetett délutáni, ingyenes rendezvény igyekezett rávilágítani a számítógépek védelmének fontosságára. A Microsoft bemutatta a biztonsági kockázatok és fenyegetések különböző formáit, továbbá hogy mire kell figyelniük a felhasználóknak, ha "internetközelbe merészkednek". A látogatók megismerkedhettek a Microsoft új, ingyenesen letölthető, magyar nyelvű biztonsági alkalmazásaival, a Windows Defenderrel, a Windows Live Safety Centerrel és a rosszindulatú szoftvert eltávolító eszközzel, illetve ezen eszközök használatával.

Szabó Gábor, a Microsoft biztonsági termékekkel foglalkozó termékmenedzsere szerint rendkívül fontos a végfelhasználók biztonsággal kapcsolatos felvilágosítása: "Nagyon nehéz az átlagfelhasználóknak elmagyarázni, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk például egy e-mail megnyitásakor. Az arc nélküli támadókat pedig nem lehet felelősségre vonni, mivel a legtöbb esetben olyan országokból indítják a támadást, ahol az efféle bűncselekményeket egyáltalán nem szankcionálják.

Ezért nagyon fontos, hogy a magas szintű számítástechnikai ismerettel nem rendelkező felhasználó is tisztában legyen azzal, hogyan lehet kivédeni az interneten leselkedő veszélyeket, amelyek akár meg is béníthatják a számítógépét, sőt például banki adatokat begyűjtő kémprogram jelenlétekor komoly anyagi károkat is okozhatnak". Az Informatikai Biztonság Napja alkalmából bemutatták a Microsoft legújabb, Forefront elnevezésű üzleti biztonsági megoldásait. A Microsoft komplett, többszintű infrastruktúra-védelmet nyújt az üzleti felhasználóknak.

Az informatikai biztonság a hazai it-piac egyik legdinamikusabban bővülő szegmense: a szoftver-, hardver- és szolgáltatásértékesítésből származó bevétel a 2004-es 22,8 millió dollárról tavaly az IDC becslése szerint 26,4 millióra nőtt. Szakértők szerint ennek ellenére a kelet-európai it-biztonsági szoftverpiacok - köztük a magyar is - a nyugat-európaiaikhoz képest még meglehetősen fejletlennek mondhatók.

A magyar piac például csak negyede, harmada a lakosság szempontjából vele egy súlycsoportba tartozó Ausztriáénak vagy Finnországénak. Azonban a nemzetközi trendeknek megfelelően 2009-ig Magyarországon is évente átlagosan több mint 20 százalék körüli bővülés várható a biztonsági termékek piacán. Ezt főként az üzleti és a közszféra megnövekedett költései generálhatják. Az egyéni felhasználók vásárlásai egyelőre csak kis részét adják a piacnak, annak ellenére, hogy a rájuk leselkedő veszély nagynak mondható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!