Berta Sándor

Drogfelvilágosítás a YouTube-on


Az amerikai drogellenőrzési kormányhivatal különböző címszavak (például war on drugs, marijuana, weed, 420, Office of National Drug Policy (ONDCP)) alatt jelentette meg a felvilágosító filmeket. Ehhez az ONDCPstuff nicket használták fel, ami elvileg egy 18 éves washingtoni fiatalemberé. A YouTube-ra feltett videókat korábban már több alkalommal sugározták a különböző amerikai televíziócsatornák is. A szakember azért döntöttek a felvételek portálon való megjelentetése mellett, mert azt remélik, hogy így közvetlenül a drogokat fogyasztó célközönséghez szólhatnak.


Mindesetre az biztos, hogy a drogokkal kapcsolatban rengeteg film látható a YouTube-on, persze ezek többsége általában drogosok beszámolója az átélt élményekről. De akadnak olyan videók is, amelyek például a marihuána termesztését mutatják be, gyakorlati útmutatóként szolgálva az érdeklődőknek. A szakemberek nem jósolnak túl nagy sikert az újfajta felvilágosításnak és ezt támasztja alá, hogy eddig csak nagyon kevés felhasználó nézte meg ezeket a felvételeket.

Lee Rainie, a Pew Internet & American Life Project igazgatója úgy vélte a videók annyira komolytalanok és hatástalanok, hogy hamarosan meg fognak jelenni a portálon a róluk készített paródiák is. Michael Bugeja, az iowai újságíró iskola médiakutatója szerint a megoldás félrevezető.

Drogfelvilágosítási célokra először használja az amerikai kormány a videós portálokat. Az amerikai választási kampány ugyanakkor új utat tört magának a világhálón: a kongresszusi posztot áhító politikusok a YouTube-on üzentek és üzennek a választóknak. A brit kormány augusztus végén pedig szintén egy politikai tartalmú felvételt, amelynek a címe Sharing - the Leadership Challenge volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #3
    Hmmm. Tehát itthon is kellene még felvilágosítás) A TV-ben is a főorvosnak sem hittek a politikusok, meg úgylátszik sokan mások se. Egyébként küzdeni ilyesmi ellen kb annyit ér mint az alkohol elleni fellépés ért. A gond hogy a gyerek hallja hogy füzezik és teljesen hülye lessz.... stb, és mikor kipróbálja rájön hogy hazudtak neki eddig. És ekkor sokan úgy gondolják hogy a heroinnal, és többi kemény droggal is hazudtak nekik. Mert hát ugye itthon nincs különbség köztük......

    drogfelvilágosítás-cécó= nem érzi a gyerek hogy hülyének nézik, és van fogalma arról hogy mit is csinál.

    Meg a sok dilettáns marha itthon nem jön rá hogy Svájc, hollandia, anglia engedélyezte a használatot és feleannyi gondjuk sincs a témában, +adókat is szednek be az eladásból.

    Persze gondolkozni, megváltoztatni dolgokat itthon görcsölést, ellenkezést vált ki.....
  • Morden23 #2
    Nem értem ezt az egész drogfelvilágosítás-cécót.

    Az egész kb. 5 évvel ezelőtti drogpreventációs programmal azt érték el, hogy még fiatalabbak próbálják ki, és néhány idióta könnyűdrogokat akar legalizálni.
    A többi szemét meg nemes egyszerűséggel "kiment a divatból", kb. úgy, mint a játéktermezés.
  • pTk #1
    tilcsák be ;Ð