MTI

Számítógéppel generált viccek

Skót programozók számítógéppel generált szóviccekkel élénkítik a beszédben visszamaradott gyerekek kifejezőkészségét.

A az angol vicc színvonalát alulról közelítő furcsa mondókákat imádják a gyerekek, és mindenkinek mesélik az újnál újabb vicceket. Három egyetem (Dundee, Aberdeen és Edinburgh) kutatóinak közös munkájával készült el a "poénos beszédkészség fejlesztő rendszer" (System to Augment Non-speakers Dialogue Using Puns - STANDUP)". Dr. Annalu Waller számítógép-tudománnyal foglalkozó kutató (University of Dundee) nem tagadja, hogy a számítógép által összehozott új viccek nagy része szörnyű, de bizonyos fejlődési szakaszban a kisgyerekek is állandóan sületlen, egyáltalán nem nevetséges vicceket mondanak, s ezt a lehetőséget hozták el a beszédben visszamaradottak számára.

A vicckészítő laboratóriumba be kell írni a poén részét képező egyszerű vagy összetett szót, s a program megírja a felvezető kombinációkat. Tulajdonképpen hasonló hangzású vagy más módon a szóhoz köthető szavakat keres, és helyez be a vicc-sablonba. A sablon a magyar viccek közül leginkább a "Hogy hívják a kis rókát? Apróka!" kaptafához hasonlít.

Dr. Waller szerint a beszédben visszamaradott gyerekeknek eddig készített számítógépes oktatóprogramok nem segítenek a kommunikációs készség fejlesztésében, mert nem állnak elő nyelvi újdonságokkal. A fantázia élénkítéséhez nyelvi játékokra van szükség. A programot 10 hete használják egy Glasgow melletti kisegítő iskolában, és a gyerekek rajonganak érte, mert a viccekkel időről időre a figyelem központjába kerülnek, és nő az önbizalmuk is - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZilogR #2
    :) nekem egy limerick-író program az álmom, meg is írom, hamarosan... vmi ilyeneket fog írni, hogy:


    Háromszor kettő az hat,
    A templomban alszik egy pap,
    Lányokról álmodik,
    Nagyot káromkodik:
    Ó, minek nekem a ... - Háromszor kettő az hat... ;) ;)


    Anti-trágár programrésszel lesz kiegészítve, de az örökké pikáns dolgok nem maradhatnak ki belőle... :P



    -=ZR=-
  • ZilogR #1
    :) jó...