Berta Sándor

Németor­szág­ban hódít a mobil jegy­vá­sárlás

Egyre több német közlekedési vállalat és szövetség fedezi fel a Near Field Communication (NFC) technológia nyújtotta lehetőségeket. A Német Vasútnál pedig mától már bárki a mobiltelefonja segítségével is vásárolhat jegyet.

Az év végéig több regionális közlekedési szövetség is bevezeti az új rendszert és a 15 legnagyobb német város felében megvalósulhat a mobil jegyvásárlás. A szerencsés városok közé tartozik Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg és Essen. Az új lehetőséggel azonban egyelőre csak az autóbuszokon és a villamosokon lehet majd élni. "Az új rendszernek köszönhetően jóval egyszerűbbé válik az élet" - nyilatkozta Jörg Menno Harms, a BITKOM szakmai szervezet alelnöke, aki meg van győződve arról, hogy a megoldás nemcsak az utasoknak, de a közlekedési vállalatoknak is nagy könnyebbséget jelent majd.

Ráadásul az NFC-nek köszönhetően jobban nyomon követhetők lesznek az utazási szokások és később akár egyénre szabott utazási profilokat is elkészíthetnek a közlekedési cégek. Mindez azt jelenti, hogy mindenki számára a neki legmegfelelőbb utazási lehetőségeket ajánlhatják fel. A Kölni Közlekedési Társaság már hosszabb ideje használja a technológiát és annak népszerűségére jellemző, hogy évente 200 000 jegyet vásárolnak meg az utasok a mobiltelefonjuk segítségével.

Ahhoz azonban, hogy valaki élhessen ezzel a kényelmes lehetőséggel, először regisztrálnia kell magát az adott közlekedési vállalat honlapján. Amennyiben ez megtörtént, már semmi sem áll a mobil jegyvásárlás útjában.

Utóbbi történhet egy telefonszám felhívásával, vagy egy, a készülékre telepített szoftver segítségével. A megvásárolt jegy SMS-ben vagy MMS-ben érkezik meg a mobiltelefonra. Fizetni lehet azonnal bank- vagy hitelkártyával, de egy külön számla is felállítható, amiről a közlekedési vállalat levonja a jegyek árát.

"A cél most már az, hogy a meglévő mobil jegyvásárlási rendszereket összeköthessük és így az emberek az egész országban megvehessék a jegyeiket" - mondta Jörg Menno Harms. A de.internet.com német hírportál tudósítása szerint a Német Vasútnál akár az indulás előtt tíz perccel is megvásárolható a jegy, természetesen mindenféle felár nélkül és bárki akár helyjegyet is regisztráltathat magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #4
    A kettő között szoros az összefüggés.
    Az ország egyik fele bliccel, a másik fele meg fizet helyettük is.
    A Combino rongálás a legjobb példa arra, hogy miért olyan a tömegköztlekedés amilyen.
  • metaljesus #3
    na igen, de nemcsak a jegyár a gáz, hanem az egész tömegközlekedés, főleg itt bp-n. az egész egy vicc! csak sajnos én nem értem a poént. :)
  • mikloss #2
    A mai jegyárak és átlagfizetés mellett megtudom érteni a bliccelőket... Amúgy meg szerencsére nem vok Budapesti csak ha kéthavonta fölmegyek nem úszom meg 2e Ft alatt az utazást.
    El lehet menni kérem!!! Nem fog fájni!!!
  • metaljesus #1
    és akkor a kallernak bemutatom a válasz sms-t, hogy én bizony vettem jegyet? jó ötlet, csak kár hogy tőlünk - mint minden hasnonló újítás - még nagyon messze van.
    bár a krónikus bliccelőket gondolom nem hatja meg az elképzelés :)