MTI

Webkamerás kapcsolat majmok között

Indonéziai és hollandiai orangutánok léphetnek kapcsolatba az internet útján holland zoológusok kezdeményezésére.

"Borneó szigetén a fakitermelés és az ültetvények létesítése miatt fogyó őserdőkből menekülnek az orángutánok, és ellátásukra alig jut pénz, a menhelyekre naponta mintegy harminc példány érkezik, 'akiket' szűk ketrecekben tartanak" - mondta el Annouk Ballot, a hollandiai Apeldorn közelében lévő Apenheul vadaspark szóvivője a BBC brit televíziónak. A holland zoológusok részben az indonéz orángutánok szórakoztatása, részben pedig az állatok viselkedésének megfigyelése céljából tervezik az apenheuli és a borneói főemlősök közötti internetes kapcsolat létesítését. Az állatok webkamerák segítségével a képernyőn látnák, a hangszórókban pedig hallanák egymást.

Arról, hogy az egymásnak tetsző orangután párok a valóságban is találkoznak-e majd egymással, nem szólt a hír, de azt biztosra veszik a tudósok, hogy az állatok tudatni fogják környezetükkel, ha "valaki" megtetszik nekik.

Az orángutánok - az elnevezés erdei embert jelent maláj nyelven - erősen veszélyeztetett faj: tízezer éve még egész Délkelet-Ázsiában elterjedten élt, s populációja több százezer egyedet tett ki. Mostanra már csupán Borneón és Szumátrán élnek orangutánok, s a populáció főleg az erdők irtása miatt tíz év alatt becslések szerint a felére csökkent. Tizedeli az orangutánokat a vadászat is: főleg az édes kis bébiket jól lehet értékesíteni, s a vásárlók nyilván nem tudják, hogy egy kis orangután megkaparintásához az anyaállatot meg kell ölni. Erősen szaporodni nem képes az állomány, mivel az orangutánok magányosan élő állatok, a nőstény kicsinyét három éven át tanítja, és csak akkor párzik újra, amikor már elbocsátotta a kicsinyét.

A jelenlegi állományt mintegy 50 ezer egyedre becsülik, s kétharmaduk Borneón él.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!