MTI

A Wikipedia alapítója a minőségre összpontosítana

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója arra ösztönzi az internetes enciklopédia szerkesztőit, hogy a minőségre összpontosítsanak a mennyiségi szemlélet helyett.

A 40 éves amerikai internetes vállalkozó minderről a Wikipedia fejlesztése iránt elkötelezett "wikipédisták" háromnapos, egyesült államokbeli találkozóján beszélt. Wales hangsúlyozta, hogy a Wikipedia már 1,2 millió angol nyelvű szócikkével is teljesítette célját, hogy átfogó enciklopédiává váljon.

A bárki által szerkeszthető, nyílt tartalmú enciklopédia további fejlesztését illetően azonban Wales a minőségi követelmények szigorúbb betartását, például a források pontosabb megjelölését szorgalmazta. "Nem lehetünk csupán azzal elégedettek és boldogok, hogy látjuk a szócikkek számának növekedését, a figyelmünket a növekedés helyett egyre inkább a minőségre kell fordítani" - hangoztatta.

A Wikipedia 2001-es elindítása óta talán a legjobb nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett enciklopédiává nőtte ki magát, amely azóta több tucat nyelven is olvasható. Az enciklopédia honlapján található adatok szerint a Wikipedia több mint 4,6 millió szócikket tartalmaz, melynek mintegy negyede angol nyelvű. Az enciklopédia magyar nyelvű változata 2003-ban kezdte meg működését, és mintegy 37 ezer szócikket tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!