MTI

Növelte ügyfélszámát a Vodafone csoport

A brit Vodafone Group Plc. közel 4,5 millióval növelte előfizetőinek számát folyó pénzügyi éve első negyedében.

Az ügyfélszám növekedésre vonatkozó előrejelzések 4,4 milliós gyarapodást valószínűsítettek a Reuters által megkérdezett nyolc szakmai elemző becsléseinek átlaga szerint. A forgalmát tekintve a világ legnagyobb mobil távközlési vállalata 186,8 millió előfizetőt tartott nyilván június 30-án. A társaság megerősítette egyúttal éves eredmény előrejelzését is. Szerves forgalom növekedési üteme 5,0-6,5 százalék körül lesz, az EBITDA eredmény kulcs pedig egy százalékponttal csökken az előző évihez képest. Az első negyedévben a mobil távközlési bevétel 6,4 százalékos szerves növekedést ért el.

A Vodafone részvényesi kritikák kereszttüzébe került az elmúlt időszakban az európai piacon kialakult növekedési ütem lassulás kezelése körüli bizonytalanság miatt. Részvényének árfolyama az idén 5 százalékponttal marad el a DJ Stoxx európai távközlési cégeket követő alindexének eredményétől. A részvényesi elégedetlenség akár Arun Sarin vezérigazgató menesztéséhez is vezethet a társaság keddi közgyűlésén. A 2,1 százalékos pakettel rendelkező Morley Fund Management például már egyértelművé tette, hogy ellene fog szavazni. Az ellenszavazat azonban várhatóan erős kisebbségben marad.

A mobiltársaság teljesítményével elégedetlen részvényesek jelentős csoportja szavaz majd várhatóan az ellen, hogy Arun Sarin vezérigazgatót ismét az igazgatóság tagjává válasszák. A legnagyobb brit alapkezelő, a Vodafone 2 százalékát birtokló Morley Fund Management már bejelentette ezt a szándékát - értesült a Financial Times - , sőt, nem csak Sarint akarják kiszavazni az irányításból.

A Vodafone árfolyama mostanra 111,25 pennyre esett vissza a novemberi 150 pennyről, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója májusban (éves mérlege zárásakor) rekordnagyságú, 14,9 milliárd fontnyi veszteségről számolt be. A hatalmas mínuszban nagy szerepet játszott az a 23,5 milliárd fontot meghaladó egyszeri tétel játszotta a főszerepet, amelyet a társaság azért volt kénytelen leírni, mert újra kellett értékelnie a Mannesmann-ügyletet. A Vodafone 2000-ben szerezte meg a német csoportot, 112 milliárd fontért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!