Napi Online

Mindentudó lesz a PS3

Egyszerre számos felhasználási lehetőséget kínál majd a felhasználóknak a Sony hamarosan piacra kerülő új videojáték-konzolja, a PlayStation 3.

Képzeljünk el egy telefonkönyv nagyságú szerkezetet, amellyel lehet tévézni dvd-zni, internetezni, könyveket, filmeket, zenéket letölteni, videojátékokat játszani vagy online-játékokba bonyolódni több ezer kilométerre lévő partnerekkel! Ez a gépezet a PlayStation 3, amelyet a fejlesztő Sony egyfajta szuper házi it-erőműnek szán. Az őseit tekintve videojáték-konzolnak indult gép nagy adattömeg - filmek, fotók, zene - tárolására képes merevlemezt és Blu-ray dvd-rendszert tartalmaz, amelyek kitágítják felhasználási körét - írja a Business Week.

A fejlesztő nem titkolt célja a konzol segítségével javítani a fogyasztói elektronika területén az utóbbi időben gyengébbé vált pozícióin (az Apple iPodja például megelőzte a walkman atyjának számító Sonyt az új generációs zsebhifi piacán). Ha például a dvd következő generációjának szabványa a - jelenlegi lézereknél adott tárhelyen sokkal több film tárolására képes - Blu-ray lesz, az kedvezne a Sonynak, amely erre épülő rendszerekkel készül a piacra lépni, s a PS3-mal megteheti az első lépéseket az új terület meghódítására. (Amennyiben új dvd-szabvány lesz, akkor mindent, ami megvan a régin, rögzíteni kell az újon is, ahogy az történik manapság, a vhs-dvd váltás idején.)

A PS3 várható ára 350-400 dollár lesz, és felmerül a kérdés: ezért a pénzért akarnak-e ilyen sokoldalú berendezést a háztartások. Szakértők úgy vélik, az indulásnál mindenképpen csak videojáték-konzolként lesz kereslet az újdonságra. Nem igazán jó előjel, hogy a japán világcég néhány évvel ezelőtt megjelent sokcélú gépe, a PSX 250 gigabájtos merevlemeze, egyszerű webböngészője, film- és zenelejátszó képessége, illetve videojáték-funkciója ellenére nem hozott egyértelmű sikert. A szerkezet hibrid jellege megzavarta a vevőket, továbbá a 800 dolláros ár sem volt igazán vonzó, hiába kínált egyben számos szolgáltatást a PSX.

Kockázatot hordoz magában a multimédiás PS3 azért is, mert a videojáték-konzolok igazából a rajtuk futó játékokkal termelik a pénzt a fejlesztőknek. Ezek darabja legalább 50 dollárba kerül, és ha a Sonynak semmi köze sincs hozzájuk, akkor is kapnak a bevételből részesedést. Egy multifunkciós eszköz arra csábíthatja a felhasználókat, hogy kevesebbet játsszanak rajta, ami csökkentheti a szoftverbevételeket - amint az megfigyelhető volt a PlayStation Portable (PSP), azaz a hordozható videojáték esetében. Ez is alkalmas filmnézésre és zenehallgatásra, ami talán hozzájárult ahhoz, hogy míg a PS2-höz kibocsátásának évében a felhasználók átlag több mint három pluszjátékot vettek, a PSP esetén ez 1-2-re csökkent.

A PS3 piaci bevezetését Japánban a nyár elejére várják, míg az Egyesült Államokba a Jézuska hozhatja meg a konzolt. Szakértők úgy vélik, nagy siker is lehet, feltéve persze, hogy a felhasználók nem akarnak inkább egy szimpla játékgépet...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tomcs #9
  ez a hir epp arrol szol, hogy nem biztos hogy ez a sonynak megerne, mert ha igy tudod hasznalni akkor egy bazi olcso multiemdias szamgep, meg akkor is megeri NEKED ha nem veszel hozza egyaltalan jatekot, mig a sonynak ebben az esetben kifejezetten nagy bukas
 • asysoft #8
  Úgy tudom a HDD-ken előtelepítve lesz Linux, úgyhogy örülhetsz:) Azért kíváncsi leszek, milyen sikere lesz a PS3-nak általános célú gépként.
 • asysoft #7
  Én már láttam PS2-n szaggató GTA3-at, bár az moddolt konzol volt...
 • drwho #6
  Sony nagyot arathatna, ha valamelyilyen *nix-et választana os-nek, mert egy halom program azonnal a rendelkezésére állna, azonnal portolhatna. Ezzel nem csak a nappalit hanem azt asztalt is meghódíthatná. A PS3 sokkal inkább general purpose jellegű, mint egy XboX 360. Ráadásul egyelőre nem tudni, hogy mennyire lesz nyitott. Az X260-ról ez nem mondható el. Linux userként nem nagyon szimpatizálok az M$-sel, úgyhogy bízom benne, hogy a SONY majd más utat választ, bár őszintén ezt sem hiszem, de a PS2-n natív támogatott Linux az sok reményt ad!
 • ttt ttt #5
  Bár még nincs kint a PS3, de ha valóban alapból benne lesz a winyó, Blu-ray DVD, HDMI, és a beharangozott 500$ körüli áron adják, nem lesz rossz vétel. Mondjuk pl. csak a Blu-ray lejátszók árához viszonyitva.
  Ha jól tudom az XBox360-ban meg egy dvd lejátszó van, bár tervezték a hd-dvd-t. (De erősítsen meg egy tulaj, mert ilyenem sincs.)
  Konzolból nekem "csak" egy ps1-s van, de azt néha még elő-elő veszi az asszony, ha a Larával vagy a CrasB-vel akar játszani, ez a kütyü megszolgálta az árát.
  Ha előjön végre a vackából a PS3 valszeg ki fogom próbálni, XBox360-t próbáltam (ha nem is volt rá sok időm), de valahogy nem tudott meggyőzni.
  A bajom inkább az, hogy itt nálunk idén már nem látok erre esélyt.
 • bugger #4
  Már sokszor kihűzták a megjelenési időpontot, mert nem tudnak eleget gyártani elég alacsony hibarátával . Én mondjuk Wii-re szavazok.

  A 400$-as árat viszont nem tudom, honnan kaparta a cikkszerző, még az 500-on is sokat bukik a Sony.

  Mondjuk nyár eleje elég rég elmúlt, talán frissebb cikket kéne megjelentetni...
 • Macc #3
  Xbox-on engem az zavar, hogy amit eddig lattam rajta, az mind be-beszaggat menet kozben, ilyen sony-nal meg nem lattam, de majd kiderul, ha kiderul:)
 • Macc #2
  Ezt nem ertem:
  eddig 5-600 dollarrol volt szo, meg arrol, hogy mindenhol egyszrre debutal. Nyar eleje amugyis elmult, na mindegy...
 • Indigo #1
  Hát nem is tudom... még sosem volt konzolom, de majd akarok venni egyet, csak még kivárok. Viszont így összehasonlítgatva őket, bármennyire is szimpatikusan hangzik ez a PS3, egyelőre a legtöbb dolog az Xbox360 mellett szól (pedig az ráadásul Microsoftos... ).