MTI

9000 munkahelybe kerül az Alcatel és a Lucent egyesülése

Az amerikai Lucenttel egyesülő francia Alcatel 9 ezres létszámcsökkentést jelentett be, ez teljes alkalmazotti állományának 10 százaléka.

A Lucent hétfőn profitfigyelmeztetést adott ki, miután a harmadik negyedben gazdálkodása a korábbiaknál várhatóan gyengébben alakult. Hétfőn tőzsdezárás után a Lucent előzetes jelentésében részvényeként 2 centes adózott eredményről számolt be a harmadik negyedről az egy évvel korábbi 7 cent után. A június 30-án befejeződött negyedben forgalma is csökkent, 2,04 milliárd dollárra a korábbi 2,34 milliárd dollárról. Végleges adatokat a cég július végén tesz közzé.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies áprilisban bejelentett egyesülése révén 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, amely a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems után a világ második számú távközlési hálózatépítője lesz. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adózás előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben, ebben több mint 26 ezer fős mérnöki és kutatógárdára építhet.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban. A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetett szemet -, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.

Ugyancsak április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután eddig 9,5 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökken a Thalesben az eddigi 31,3 százalékról. Az együttműködési megállapodás nem említette az EADS-t, amely évek óta szerette volna megszerezni a Thalest, és korábban be is jelentette szándékát a társulásra az Alcatel-Thales együttműködéshez. A műholdrészleget a franciák az olasz Finmeccanicával együtt üzemeltetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!