MTI

Jövőhét kedden dől el a Microsoft büntetése

Az Európai Bizottság további büntetést ró ki a Microsoft amerikai vállalatra, amiért az nem tesz eleget az unió trösztellenes versenyszabályainak - ezt csütörtökön közölte a versenyügyi biztos.

Neelie Kroes elmondta, hogy a versenyügyi bizottság kollégiuma határoz majd a büntetés összegéről. A kollégium július 11-én tartja következő ülését, amelynek napirendjén szerepel az ügy. Az Európai Bizottság 2004 márciusában vádolta meg azzal a Microsoftot, hogy a Windows operációs rendszerével kizárólagos piaci pozícióra akar szert tenni. Egyben kötelezte a vállalatot arra, hogy ismertesse a Windows forráskódját vetélytársaival, hogy azok a Windows-on futó software-ket tudjanak kifejleszteni. A bizottság szerint a Microsoft ezeknek az elvárásoknak nem tett eleget.

A helyzetet ismerők szerint akár napi 2 millió eurós büntetéssel is sújthatják a Microsoftot, de erről Kroes nem nyilatkozott. Csak annyit mondott, hogy a 25 tagú unió egyetlen tagországa sem ellenezte a vállalat megbüntetését. A további bizottsági terveket illetően közölte, hogy jövőre széleskörű trösztellenes vizsgálat elindítását tervezik a távközlési szektorban, az energia-és a pénzügyi szektort érintő vizsgálatok után. Ez utóbbi vizsgálatok közel vannak a befejezéshez - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!