SG.hu

Vitában az IT menedzserek és a cégvezetés

Az európai IT menedzsereket az IT és az üzleti célok összehangolásának kérdése aggasztja.

Az Európa kilenc országában IT menedzserek körében végzett felmérés - melyet az Intel ma tett közzé - komoly kommunikációs kihívásokra mutat rá az IT menedzserek és a cégvezetés tagjai között. A megkérdezettek több mint 68%-a véli úgy, hogy az IT célok egyéb üzleti célokkal történő összehangolása a legnagyobb kihívás a vállalati felső vezetés tagjaival történő megbeszélések során. Kiderült, hogy az IT menedzserek 62%-ának meg kell szenvednie, hogy az új technológiák értékét meg tudják értetni a vezetőkkel, és 57%-uk egyszerűen képtelen a témát “laikus" nyelvezetre lefordítani.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a választ adók 85%-a nem tud egy konkrét arányszámot felállítani a teljes működési költségekre (total cost of ownership, TCO) az új IT eszközökbe történő befektetések esetében. Ez a szám az Egyesült Királyságban egészen 96%-ra rúg, amely az komolyan megkérdőjelezi a hatékony informatika fogalmát. A felmérés megmutatta, hogy Európa vállalkozásai igencsak alulbecsülik az IT beruházások üzleti értékét.

A hálózati biztonság a leggyakrabban felmerülő aggodalom Európa szerte, melyet a felhasználói igények kielégítése, az egyre komplexebb IT környezet menedzselése, a pénzügyi megszorítások, és a felső vezetéssel való feszült kommunikáció követ. A megkérdezett IT menedzserek 74 százaléka tartja legfontosabb feladatának a vállalati IT biztonság fenntartását, ezen belül 66 százalékuk látja erre legfőbb veszélyforrásnak a felhasználókat. A megkérdezettek 77 százaléka igen fontosnak tartja, hogy a felhasználók megértsék a biztonsági fenyegetettség lényegét.

Az európai szinten megkérdezettek közül tízből egy (Franciaországban tízből közel kettő) IT menedzser érzi úgy, hogy a rájuk bízott rendszerek komplexitása miatt egyben ellenőrzési feladatokat is el kell látniuk. A legfontosabb feladatok között az IT rendszerek integrálását (53%-uk) és a hardver és szoftver eszközök összehangolását (50%) említették.

“Az európai üzleti életben az üzleti célokat szolgáló IT alkalmazások bevezetése során számos, a jelen kutatásban is szereplő kihívással találkozunk. A biztonsági megfontolások, az IT és üzleti célok összehangolása, és az IT eszközök hatékony üzemeltetése csak néhány azon kulcskérdések közül, amelyek megoldásában folyamatosan segítjük ügyfeleinket." - mondta el Marianne Hewlett, az Atos Origin globális marketing igazgatója.

“A potenciális IT fenyegetések komolysága, és az IT menedzsment komplexitása olyan IT környezet életre hívásáért kiált, mely készen áll ezekre a kihívásokra. - mondja David Rogers, az Intel Digital Office and Professional Platform Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős marketing menedzsere. - “ Míg a csata megnyerésében tagadhatatlanul fontos szerepe van annak, hogy felkészítsük az alkalmazottakat a potenciális IT veszélyek felismerésére és a legjobb iparági gyakorlat (best practice) alkalmazására, az Intel továbbra is elkötelezett az új technológiák fejlesztése mellett."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!