Berta Sándor

Mobil jegyvásárlás Né­met­or­szág­ban

A korábban már Hanauban tesztelt Near Field Communication (NFC) technológia segítségével idén ősztől a német felhasználók már hét városban vásárolhatnak majd menetjegyet a mobiltelefonjuk segítségével.

Az ezt lehetővé tevő Java-alapú szoftvert a Siemens Business Services (SBS) és a Fraunhofen Intézet drezdai részlege közösen fejlesztette ki. Az SBS emellett vállalta, hogy két évig karbantartja a központi rendszereket is. Essen, Drezda, Düsseldorf, Hamburg, Nürnberg, Ulm és Wuppertal mellett még Vogtland régióban és más kisebb településeken is felszerelik az új rendszert.

Az utasoknak csupán annyi a teendőjük, hogy egyszer bejelentkeznek, majd letöltik és telepítik mobil készülékükre a szükséges Java-alapú szoftvert. A program menüjében pontosan megadható hány és milyen jegyet (napijegy, szakaszjegy, átszállójegy, havijegy stb.) akar venni a felhasználó és megadhatja a tervezett útvonalát is. Az adatokat a mobiltelefon GPRS-technológia segítségével küldi el a központi számítógépnek.


Aki gyakran választ bizonyos útvonalakat, az ezeket Kedvencként eltárolhatja és így jelentősen felgyorsíthatja a jegyrendelési folyamatot. A rendszer előnye, hogy mivel minden városban ugyanazt a hálózatot használják, így egy nürnbergi ugyanúgy vásárolhat majd jegyet Hamburgban, mint fordítva. A megrendelt jegyek árát az ügyfél törlesztheti később csekken, bank- és hitelkártyával, különleges feltöltőkártyáról vagy a bankfolyószámlájáról is levonhatják. A Rajna-Ruhr és a Felsőelbai Közlekedési Szövetségnél ezenkívül bárki SMS-ben is vásárolhat vagy rendelhet jegye(ke)t.

Az egész projektet a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége (VDV) koordinálja, A célja az, hogy már ne csak tesztelgessék az NFC-technológián alapuló hasonló rendszereket, hanem néhány hónapon vagy legfeljebb néhány éven belül egész Németországban elterjedjen ez a jegyvásárlási megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!