Napi Online

Az Apple iTunes menti meg az EMI-t

A világ harmadik legnagyobb zenei kiadóvállalata, a brit EMI Group Plc 14 százalékkal, 86,1 millió fontra (126,19 millió euró) növelte nettó nyereségét márciusban véget ért üzleti évében.

Az üzemi nyereség 16 százalékkal, 145,1 millió fontra emelkedett. Az árbevétel a várt 2,071 milliárdot némileg meghaladva 2,08 milliárd font volt, ami 3,9 százalékos növekedést jelent. A zenei hanghordozók eladásából származó bevétel 3,7 százalékkal, 1,66 milliárd fontra bővült. Az egész iparágat bukással fenyegető illegális letöltésektől a jelek szerint az Apple Computer Inc. iTunes-a menti meg a zenei cégeket, miután hihetetlenül megnövelte a legális letöltések számát - írta a Dow Jones. Az EMI ebből származó bevételei például az év során 92,4 millió fontot értek el, ami 169 százalékos ugrást jelent.

Elsősorban a Coldplay és a Gorillaz sikere hozta meg a társaságnak öt éve első forgalomnövekedését. A szerencsés sorozat folytatására számítanak a folyó pénzügyi évben is, mivel megjelenés előtt áll Nora Jones, Joss Stone és Robbie Williams albuma. Az idén a bejelentésig 7,3, utána még 2,2 százalékkal emelkedett az EMI papírjainak árfolyama.

A bejelentéssel egy időben újraéledt az érdeklődés a csoport tervei iránt is, különös tekintettel az EMI-nál az Egyesült Államok piacán erősebb Warner Music Group Corp.-ra, amelyet hat éve próbálnak bekebelezni. Legutóbb május elején tettek 4,23 milliárd dolláros vételi ajánlatot az amerikai cégre, amely elutasította azt. A britek most megerősítették, hogy továbbra is szándékukban áll az akvizíció, amivel magasabb osztályba léphetnének - az egyesült cég a zene világpiacának mintegy 25 százalékát birtokolná, s ezzel a Vivendi tulajdonában levő Universal Music Group után a második legnagyobb volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!