Gyurkity Péter

AMD: jól halad a gene­rá­ció­váltás

A processzorgyártó németországi alelnöke szerint minden a terv szerint halad, és a második drezdai üzem hamarosan átveheti a főszerepet. Időközben kiderült, hogy az Opteron sorozat sem mentes a hibáktól.

Az EETimes-nak Hans Deppe, az AMD Németország alelnöke nyilatkozott az elkövetkező hónapokban, években végrehajtandó generációváltásról és az új drezdai gyártósor szerepéről. Válaszaiból megtudhattuk, hogy jól haladnak a fejlesztésekkel, és a Fab36 valóban az AMD legnagyobb fegyvere lesz a következő 5-6 évben. Ehhez azonban fel kell futtatni a gyártást, és végre kell hajtani a gyártástechnológia cseréjét.

A vállalat hagyományainak megfelelően a Fab36 első nekifutásra, vagyis minden nagyobb felújítás, modernizálás nélkül 5-6 évig üzemel, és ezen idő alatt a processzorok 3-4 generációjának ad majd otthont. A tervek szerint a jelenleg gyártott 90 nanométeres egymagos chipeket a második félévtől kezdve váltják fel a 65 nanométeres ikermagos változatok, legalábbis a gyártósorokon, mivel - amint arról már beszámoltunk - a kereskedelmi forgalomban csak a következő év elején jelennek meg. Őket követi majd 2007 második felétől kezdve a 45 nanométeres technológia, amely ismét féléves csúszással, 2008 első hónapjaiban debütál a piacon. Addigra kell elérni az évi 100 milliós példányszámot, ahogy azt tavaly jelezték.


Ezen terv alapján a Fab36 az év végére havi 13 ezer darab 300 mm-es szilíciumostyát állít elő; a darabszámot egy év alatt havi 20 ezerre növelik. Az alelnök szerint azonban a darabszám növekedése nem jelenti majd a költségek csökkenését, mert a vállalat éppen a gyártás felfuttatására, illetve az új technológiák kifejlesztésébe öl súlyos összegeket. Nyilatkozatából kiderült, hogy az első 65 nanométeres chipek az Athlon 64 X2, vagyis az ikermagos processzorok családjából kerülnek ki. Ez valószínűleg a Brisbane magos chipeket jelenti, amelyek a K8L architektúra képviselőiként a most nyáron érkező generációt lesznek hivatottak leváltani. Számításaik szerint 2007 elejére a Fab36 által gyártott chipek legalább fele már 65 nanométeren készül majd.

Időközben a processzorgyártó elismerte, hogy nem minden arany, ami Opteron: az áprilisban harmadik születésnapját ünneplő szerverchip-család néhány példánya hibás, ami a lebegőpontos számításokért felelős FPU túlmelegedését és ezzel hibás számításokat okozhat. A vállalat szerint a hiba elenyésző számú - összesen talán 3-4000 darab - Opteron x52 és x54 chipet érint és a végtelen ciklusnak órákon át kell futnia ahhoz, hogy helyi túlmelegedést idézzen elő, ám lapértesülések szerint már figyelmeztették partnereiket a problémára. A hibás példányok 2005 végén, illetve 2006 elején kerültek forgalomba, az AMD tájékoztatása szerint az újabb sorozatoknál már figyelnek a hibára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rolesz #6
  Hajrá AMD!Remélem jó munkásemberek vannak ott azt fölépitik gyorsan azt a képen lévő objektumot:)Hopp ez egy kicsit szalacsisra sikerült de sry gátvédert még nem tanultam meg utánozni őt nehezebb:)
 • arty #5
  "a végtelen ciklusnak órákon át kell futnia"

  "a lebegőpontos számításokért felelős FPU túlmelegedését és ezzel hibás számításokat okozhat"

  na végre egy processzor, ami pár ora alatt végezhet a végtelen ciklussal ;))))

 • adam012 #4
  semmi sem tökéletes...
 • uniu #3
  illetve egy hibas lebegopontos osztas is volt bennuk, ami "csak" hibas erteked adott vissza.
 • Black Ice #1
  Szerintem korrekt az AMD től,hogy ha hibázik is..elismeri és korrekt az is,hogy értesíti a partnereit is még akkor is ha ez rossz színben tünteti fel a céget. De minden elismerésem a mérnököknek..mindent egybevetve nagyon jó architekturát sikerült összeépíteniük. Csak megjegyezem,hogy az intel procikban is vannak hibák.
  Intelre van egy Assembly rutinom igaz még P1 re de ha lefuttatod egy pentiumon a processzor egyik hibája következtében HALT álapotba kerül és nem működik tovább, csak egy reset billentheti ki ebből az állapotból :D