Berta Sándor

Mobilos trójait fejlesztett ki egy cég

Különleges termékkel büszkélkedhet a Flexispy nevű amerikai cég. A vállalat szoftvere feltelepült egy Symbian operációs rendszert használó mobiltelefonra és minden hívást, SMS-t és információt továbbküld egy szerverre.

A Flexispy mögött álló társaság ezt a "szolgáltatását" elsősorban féltékeny házas- és élettársaknak ajánlja, akik ellenőrizni szeretnék a párjukat. Ez az első olyan trójai féreg, amit egy kereskedelmi cég fejlesztett ki. A kártevőt sajnos gyakorlatilag lehetetlen letörölni a mobil készülékekről és ami az egészben a legrosszabb, a program az adatok elküldéséért még pénzt is kér. A Flexispy a beérkező információkat továbbvezeti egy központi szerverre. Később a szolgáltatás megrendelője a beérkezett sms-eket és más adatokat egy weboldalon keresztül tudja megtekinteni.



A trójai ugyanakkor bizonyos fokig nagyvonalúnak mondható, hiszen legalább azt megszabhatjuk, hogy a kíváncsi felhasználó milyen információkat töltsön le mobiltelefonról és továbbítson a szerverre. Az egész megoldás azonban finoman szólva is erősen megkérdőjelezhető. Még a hatóságoknak is engedélyre van szükségük ahhoz, hogy ha bele akarnak tekinteni a magánüzenetekbe vagy beszélgetésekbe. Szintén komoly gondot okozhat, hogy az adatokat egy központi helyen tárolják, így bárki megszerezheti őket és visszaélhet velük. Végül, de nem utolsósorban a megnövekedett forgalom miatt a számla összege is jelentősen megnőhet.



Ezek után nem véletlen, hogy a legtöbb számítógépes biztonsági cég, így például az F-Secure is trójai féregként tekint a szoftverre. A legtöbb vírusirtó vírusadatbázisában megtalálható a kémprogram és adott esetben el is távolítják. A Heise német hírportál további információkat is közölt a kártevőről. Így például a Flexispy A-ként azonosított alkalmazást jelenleg csak és kizárólag az interneten keresztül lehet beszerezni, az ára 50 dollár. A szoftver képes az internetezés nyomon követésére is, míg a Pro verzió az e-maileket és az MMS-ket is lemásolja és továbbküldi, valamint a mobil készülékekbe épített kamerákat képes bekapcsolni, így a telefon akár videotelefonként is használható és jelet bárhová továbbítani.

Kiderült az is, hogy a Flexispy cég mögött a Vervata nevű thaiföldi vállalat áll. A Vervata állítólag tervezi egy Blackberry- és egy Windows Mobile változat kifejlesztését és piacra dobását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hellraiser666 #9
    Hát nem lenne rossz, mert a csajom hazudik össze-vissza én még hülyének is néz igy legalább tudom kivel csevegett telefonon vagy kinek irt sms-t hát a kamerárol ne is beszéljünk:)
  • lmisi #8
    Csak idő kérdése, hogy nagy összegekkel bepereljék a céget. Rosszabb esetben akár köztörvényes feljelentések, azaz a cég alkalmazottai ne nagyon menjenek az USA-ba vagy az EU-ba, ha nem akarnak börtönbüntetést.
  • PyRex #7
    "Ez az első olyan trójai féreg, amit egy kereskedelmi cég fejlesztett ki."

    Na szerintem ez egy óriási tévedés... :)
  • axerow #6
  • Anteris #5
    nem kötelező tanulni...

  • Ákos23 #3
    Simán!:D...Minden tanárnak!:D
  • pepe003 #2
    Tróját a tanárnak :D
  • Ákos23 #1
    Majd felrakom a matek tanárom telójára!:D (Motorola V3):d hátha fut!:d