Napi Online

Marad a VeriSignnál a .com

Kilenc az öthöz arányban úgy döntött az internetes domainnevek kiadásának irányító szervezete, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), hogy 2012-ig a VeriSign regisztrátornál hagyja a .com végződésű internetes nevek odaítélésének jogát.

A döntés lezár egy vitát, amelyet két domainregisztrátor azért kezdeményezett, mert szerintük az ICANN jogtalanul részesíti előnyben ezen a téren a VeriSignt. A most megkötött, meghosszabbítható megállapodás szerint a jogosult cég meghatározhatja, azaz akár emelheti is a regisztrációs díjakat. Ezzel egyidejűleg sok domainregisztrátor hangsúlyozta, hogy szerintük a döntéssel az ICANN monopóliumot biztosít a VeriSignnak a belátható jövőre vonatkozóan, ami nem szép dolog.

Egyikük, a BulkRegistrar szerint ennek nyomán 2006 és 2012 között 3 milliárd dollárt fog nyerni a kedvezményezett vállalkozás, ám utóbbi vitatja ezt a számot. Mi több: a domainnév-fejlesztők szervezete és az ICANN működésének átláthatóságáért küzdő civil szervezet pert indított a döntés felülvizsgálata érdekében. A határozat akkor léphet érvénybe, ha megkapja az USA kereskedelmi minisztériumának jóváhagyását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CsZ #1
    Kifejtené ezt valaki, valamiről lemaradhattam.