SG.hu

Az Intel átdefiniálná a számítógép használatot

Az Intel európai ügyvezető igazgatója energia-hatékony mikroarchitektúrát, valamint új mobil, vezeték nélküli, autós és digitális szórakoztatást célzó platformokat mutatott be.

Az Intel- logót viselő BMW Sauber Forma 1-es autó motorjának hangja által kísérve Christian Morales, az Intel EMEA régiós ügyvezető igazgatója ismertette cége elképzeléseit egy olyan új mikroarchitektúrára vonatkozóan, amelyet nagy teljesítményű , ugyanakkor hatékonyabb energiafelhasználású, többmagos mobil és asztali gépekbe, valamint szerverekbe szánnak. Bemutatott továbbá számos más tervet is arra vonatkozóan, hogyan lehet az emberek számára megkönnyíteni a munkavégzést és a szórakozást akár otthon, az irodában vagy útközben.

"Egy új, hatékonyabb energiafelhasználású mikroachitektúra és a "több agyas" processzorok kombinációja azon törekvésünkkel párosulva, hogy nagyobb fokú biztonságot, virtualizációt és kezelhetőséget nyújtsunk, valamint technológiai, egészségügyi és informatikai cégek tízezreivel dolgozzunk együtt, egyedülálló lehetőséget kínál az iparágnak arra, hogy újradefiniáljuk: mit nyújthatnak nekünk a számítógépek" - mondta el Christian Morales, az Értékesítési és Marketing Csoport alelnöke, valamint az Európai, Közel- Keleti és Afrikai régió ügyvezető igazgatója. "Törekvéseinket leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha alapul vennénk a BMW zseniális Forma 1-es autóját, hozzáadnánk még két motort, több tulajdonságot, és drasztikusan megnövelnék az autóval futható kilométerek számát."


Morales Európában most elsőként mutatta be az Intel 2001 óta első új mikroarchitektúráját, és ismertette hivatalos nevét is: Core Mikroarchitektúra. Ez a tervezet lesz az alapja a notebook-ok számára tervezett Merom kódnevű, az asztali gépekbe szánt Conroe kódnevű, valamint a szerverekhez tervezett Woodcrest kódnevű processzoroknak. Természetesen mindegyik processzor több maggal rendelkezik majd. Morales szintén Európában első alkalommal mutatta be a Clovertown kódnevű négymagos processzort, amely egyszerre nyolc szálon, illetve feladaton képes dolgozni ugyanabban az időben. "Ez a cég történetének egyik legmarkánsabb termékfejlesztési útiterve, és a processzorok várhatóan tovább növelik majd a már egyébként is sikeres Viiv technológia, a Centrino Duo, valamint vállalati ügyfél és szerver platformok népszerűségét."

A Centrino Mobil Technológia sikerét példaként hozva Morales rámutatott, hogyan dolgozik együtt az Intel és az iparág olyan vonzó tulajdonságok fejlesztésén, mint a vezetéknélküliség, a megnövekedett akkumulátor- élettartam és formatervezett termékek, amelyek segítségével a laptop szegmense a leggyorsabban növekvő számítástechnikai ágazattá vált. Bemutatta a legújabb Core Duo processzorral ellátott Centrino platformokat, és számos, Európa üzleteiben hamarosan elérhető Intel Centrino Duo-n alapuló noteszgépet, amelyek segítségével ismertették a laptopok új külső megjelenését és a beépített innovatív tulajdonságokat.

A CeBIT-en bemutatott új noteszgép- kollekcióban megtalálható volt a Fujitsu Siemens által kifejlesztett olyan HSDPA-képes (High Speed Downlink Packet Access), integrált előfizetői azonosító modullal (integrated subscriber identity module, SIM) ellátott laptop is, amelyet a T-Mobillal együttműködve az idei évtől kínálnak. A HSDPA hálózati megoldás segítségével bárhonnan és bármikor gyors és megbízható internet- ill. telefonos kapcsolat válik lehetővé. Az Intel és a Global System for Mobile Communications (GSM) Association együttműködésének célja, hogy felgyorsítsák a GSM technológiáknak a laptopokban történő alkalmazását SIM-ek és olyan laptopok segítségével, amelyek integrált Wi-Fi és integrált 3G modemeket tartalmaznak, és gördülékeny roamingolást tesznek lehetővé a felhasználók számára a globális mobil hálózatokon.


Christian Morales a Microsoft Mobil Platform Divíziójának alelnökével, Bill Mitchell-lel együtt bejelentett egy együttműködést a Microsoft-tal, amelynek célja az Ultra Mobile PC (UMPC) kategória fejlesztése. Az UMPC kategória olyan kicsi, ultramobil személyi számítógépeket kínál, amelyet a beviteli módszerek számos válfaját támogatják - beleértve az érintő képernyőt, a tollat és a billentyűzetet - és amelyek célja a kommunikáció, a szórakozás és az információs szükségletek támogatása a széles körű kapcsolódási lehetőségek és a digitális szórakozási tapasztalatok széles tárházának kombinálásával.

Morales ismertette, hogyan járul hozzá az Intel az UMPC kategória fejlesztéséhez azáltal, hogy alacsony energiafogyasztású technológiákat fejleszt, valamint ismét megerősítette az Intel arra vonatkozó terveit, hogy a következő néhány évben a jelenleginél tízszer alacsonyabb hőtermelésű (TDP) processzorokat dobhassanak piacra. Bill Mitchell bemutatta, hogy a Microsoft hogyan fejlesztette ki e kategória számára Touch Pack szoftverét, valamint milyen fejlesztéseket vitt véghez annak érdekében, hogy a Windows XP asztali operációs rendszer UMPC hardver specifikációkon is működjön. Morales és Mitchell közösen jelentették be a világ első három UMPC platformját, amelyet az Asus, a Founder és a Samsung kínál. Emellett az Intel és a Microsoft számos más szoftver- és hardver gyártó támogatását is bejelentette ezen kategória fejlesztésében.


Morales együttműködést jelentett be továbbá a Harman/ Becker nevű céggel egy autós nyílt tájékoztató-szórakoztató (infotainment) platform fejlesztésére. Az Intel technológián alapuló integrált alkalmazások, mint például a teljes audió és video, navigációs, telematikus és vezető-kiszolgáló rendszerek növelik a biztonságot, a kényelmet és a vezetési élvezetet. A kezdeményezés jelentősen kiterjeszti a felhasználók szórakozási lehetőségeit és a nekik nyújtott szolgáltatásokat, valamint a járműgyártók számára jobb szolgáltatási és diagnosztikai lehetőségeket nyújt. Az Intel hatékonyabb energiafelhasználású és kisebb méretű termékek előállítását lehetővé tevő gyártási folyamatának köszönhetően ezek a tulajdonságok az autón belül kényelmesen elrejthetőek. A Harman / Becker által gyártott első Intel- alapú autós infotainment termékek várhatóan 2007-től lesznek kaphatóak.

Morales mellett a Warner Bros. Alelnöke és ügyvezető igazgatója, Wilfried Geike is megjelent, aki beszámolt a Warner Bros., és a Bertelsmann- csoporthoz tartozó Arvato Mobile által alapított In2Movie közös vállalatról. Az In2Movie egyszerű és magas minőségű hozzáférést biztosít majd mozifilmekhez és televíziós sorozatokhoz, azok DVD-n való megjelenésével egyidőben, és ez az Intel Viiv-on bevizsgált szolgáltatás jobb nézői élményt tesz majd lehetővé. Emellett 2006. második negyedévében a ProSiebenSat1- Csoport "maxdome" néven elindítja első on-demand video portálját. Ennek nyilvános bemutatása a CeBIT-en történt meg. A www.maxdome.com weboldalról történő letöltéssel filmek, vígjátékok és tévésorozatok széles választékát teszi elérhetővé a Sat1, a ProSieben, a kabel eins és az N24 csatornák kedvencei közül. A cégek közösen dolgoznak azon, hogy ez a szolgáltatás is megkapja az Intel Viiv technológián bevizsgált minősítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #2
    Jelenleg 32 bites, a 64 bites Merom kb. fél éven belül várható. Persze notebookokban azért a 64 bit jelenteg tényleg nem használható.
  • BlueGold #1
    Ez az "Intel Centrino Duo" 32 bites v. 64 bites procikat támogat?