Berta Sándor

Új emelt díjas sms-t küldő mobilvírus

Ez az első olyan kártevő, ami képes emelt díjas sms-ek küldésére mobiltelefonokról. A vírus gyakorlatilag minden, Java-t támogató készüléken működésbe léphet. Szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy új korszak kezdődhet a mobiltelefonálásban.

Eddig a különböző mobil készülékek - legyen szó mobiltelefonokról vagy PDA-król - tulajdonosainak nem igazán kellett aggódniuk a vírusok és más kártevők miatt. Azonban egyre több jel mutat arra, hogy ennek az idillnek hamarosan vége szakadhat. Ennek oka elsősorban az, hogy rohamosan elterjedtek ezek a termékek, másrészt viszont egyre jelentősebb a mobilpiac és egyre több adatot tárolnak az emberek ezeken az eszközökön.

A Golem német híroldal az elsők között számolt be tudósításában arról, miszerint Oroszországban felbukkant az első igazán komolynak számító mobilvírus. A Red Browser azzal próbálja meg felhívni magára a gyanútlan felhasználók figyelmét, hogy ingyenes hozzáférést ígér bizonyos WAP-oldalakhoz. Ehhez pedig csupán egy ingyenes sms elküldésére van szükség. A cél, hogy az adott készülék tulajdonosa telepítsen fel egy Java-programot. Miután azonban ez megtörtént, a vírus nem ingyenes, hanem nagyon is sokba (3-5 euró közötti összegbe) kerülő sms-eket küld el ismeretlen helyre.

A Red Browser bár veszélyes, azonban a telepítése mégis könnyen megelőzhető, amennyiben az ember kellően figyel. Az első támpont, hogy a vírus csak és kizárólag a J2ME Java-motort használó mobiltelefonokat támadhatja meg, a régebbi Java-verziókat támogató eszközök tulajdonosai tehát fellélegezhetnek.

A másik támpont pedig, hogy a program kizárólag oroszul "tud", ez pedig nagyban megkönnyíti a felfedezését. A számítógépes biztonsági cégek szerint azonban még akkor sem kell megijedni, ha valakinek mégis "felkúszott" valahogy a készülékére a Red Browser, ugyanis a kártevőt könnyen el lehet távolítani.

Jelenleg ugyan - főleg specifikációja miatt - a vírus az orosz felhasználók számára jelent veszélyt, ám a szakemberek óva intenek bárkit is attól, hogy lebecsülje a hasonló vírusok jelentette veszélyeket. A fő figyelmeztetés továbbra is az, hogy senki se telepítsen a mobiltelefonjára vagy más mobil eszközére ismeretlen eredetű programokat. A legjobb védekezés ezúttal nem a támadás, hanem az óvatosság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #10
    EZ megint egy

    TÁMADNAK A MARSLAKÓK
    -a filmet este adja az MTV-

    Ilyen alapon a leggyilkosabb vírus a szignó virus:
    'Én egy szignatúra vírus vagyok aláírásfile-ban terjedek. Kérlek másolj át a saját aláírásodba'.

    Ehhez még csak java se kell
  • scorpeeon #9
    hát te hüle vagy
    attól mert a nagy nokija leszarta a javát, a Java igenis képes arra, hogy hozzáférjen a waphoz vagy nethez, hogy küldjön sms-t, mms-t, e-mailt, hozzáférhet a kamerához is és természetesen a filerendszerhez is. Az én Siemensem minderre képes is pedig már egy másféléves akkor is közép-alsókategóriás tel volt de csomó dologban (szinte mindenben) veri a nokia mai lószar telefonjait amik most drágábbak mint az akkor volt. Van webböngésző javaprogim, fényképező javaprogim, videó-média lejátszó javaprogim, ki-és betömörítő javaprogim (zip), csatoltfileos emailklienses progim, midi szerkesztő progim, egészen jó képszerkesztő progim és még sorolhatnám. Mindezt meg lehet csinálni a Javákkal, persze nem nokiákon (nem az olcsó nokiákon, 150ezres nokiában már benne van, de az én 2éve 25ezerbe kerülő Siemensemben is). És (legalábbis a Siemenseken) biztonságosabb mint a Symbian, mert az ugye full rábízza magát a progira, kérdés nélkül megcsinál mindent amit kér, Siemensen viszont a Javák ha waphoz-filerendszerhez-akármihez hozzá akarnak férni vagy sms-t küldeni, tel.számot felhívni, a készülék egyből megkérdezi, hogy megengeded-e a proginak h ezt csinálja, illetve be lehet állítani hogy sose engedje meg, mindig, vagy csak éppen most, szerintem ez full biztonságot jelent az ilyen vírusok ellen amit Symbiannal egyből beszop az ember...
  • Shadow_THH #8
    nem tud ez két különböző dolog

    hibás a fogalmazás java program NEM tud sms-t küldeni átalakitani dolgokat a telón fileokhoz hozzáférni

    ezek SYMBIAN programok .sis kiterjesztéssel s60 kategória és fölött
  • asysoft #7
    Hm, de gondoltam van ilyen "SMS küldése: Igen/Nem". Ez így elég veszélyes, gyártók helyében beraktam volna egy ilyen funkciót...
  • smv #6
    Hát, ha a java játékok tudnak olyat, hogy pontszám feltöltése szerverre, akkor valószinűleg.
  • asysoft #5
    Java program minden további nélkül tud SMS-t küldeni?
  • Shadow_THH #4
    a kisképen nem egy ezer éves siemens van? :) az maga egy virus d:
  • akyyy #3
    mivna ha nincs atelómon pénz?:DDD
  • roliika #2
    "J2ME Java-motort használó mobiltelefonokat támadhatja meg, a régebbi Java-verziókat támogató eszközök tulajdonosai tehát fellélegezhetnek. " <- Azért még hozzá tenném, hogy CSAK OS-el rendelkező telefonok képesek a vírust futtatni, és a vírust megkapni sem egyszerű, mert el kell fogadni a vírus telepítését! Ezek után aki mobiltelója megkukul , annak úgy kell! :-D De ezt már egy régebbi másik cikkel kapcsolatban bővebben kifejtettem.:-)
  • Giorgiooo #1
    na keresem meg az ericsson ga628-asomat:) arra tuti nincs virus.