Berta Sándor

Érintőasztal a Hewlett-Packardtól

Hétköznapinak éppen nem mondható ajándékkal lepték meg magukat a fennállásának negyven éves évfordulóját ünneplő Hewlett-Packard munkatársai. A szakemberek létrehoztak ugyanis egy érintőasztalt, amit Mistónak kereszteltek el.

Az asztal lelke és fő alkotóeleme egy érintőképernyő, amelyen digitális fotóalbumokat, játékokat lehet megjeleníteni, képek szerkeszthetők, de hagyományos (író)asztalként is használható. Magába az eszközbe egy átlagos számítógépet építettek be, az egyetlen különbség egy asztali PC-hez képest az érintőképernyő és az ehhez kapcsolódó szoftverinterfész alkalmazása. A Misto abban is különleges, hogy az érintőképernyő, illetve az asztal teljesen víz-, kávé- és karcolásálló. Áráról és a várható megjelenés időpontjáról egyelőre nincs információ.

Pere Obrador, a Hewlett-Packard projektmenedzsere szerint a Misto - azontúl, hogy egy különleges készülék -, betekintést nyújt abba a világba, amelyet a cég létre szeretne hozni a következő években. A konszern a tervek szerint hamarosan több hasonló eszközt is ki fog fejleszteni, illetve be fog mutatni.


A HP Labs kutatói a 40 éves születésnap alkalmából megrendezett nyílt nap keretében számos más olyan készüléket is bemutattak, amiket a laboratóriumban terveznek. Ezek közé tartozott egy különleges elektronikus könyv, illetve egy, a két szem közötti területen digitális kamerát hordozó speciális szemüveg. A vállalat szakemberei már évek óta dolgoznak ezeken a projekteken, ám még hátráltatják munkájukat a túl nagy alkatrészek. A cél az, hogy kellően kisméretű, hosszú távon biztonságosan működő kijelzőket hozzanak létre, amik nem fogyasztanak túl sok energiát.

A HP Labs jelenlegi legnagyobb volumenű programja a számítástechnikai központok automatizálását célozza meg. A laboratóriumban összesen 600 kutató dolgozik, a részleg tavaly 2,94 milliárd euróból gazdálkodhatott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)