Napi Online

Kétszázmilliós veszteség az econet.hu-nál

Igencsak elcsúfította az econet tavalyi eredményét, hogy az ebpp.hu Rt. vételárának utolsó részlete a vártnál később, csak ebben a negyedévben folyik majd be a számláira. A 180 milliós késés következtében az egy évvel korábbi szerény profitból jelentősebb veszteségbe fordult a társaság eredménye.

Egyébként mozgalmas évet zárt tavaly az econet, a nyáron stratégiai irányváltása, majd egy egy hónapig húzódó PSZÁF-vizsgálat és felfüggesztés mozgatta meg a befektetők fantáziáját. A társaság több kisebb-nagyobb akvizícióval igyekezett megvetni lábát az internetes tartalomszolgáltatás területén: állítólag weboldalain keresztül már napi 200 ezer látogatót ér el. Eközben háromezerről tizenháromezerre növelte előfizetői számát az econet internetszolgáltatója, az Externet Kft.

A piacépítés és az új stratégiai fejlesztés (a grid) azonban jelentős ráfordításokat igényelt, miközben a bevételek a kiadásoknál kisebb mértékben emelkedtek. A cég forgalma ugyan több mint 230 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ám ezzel 387 százalékkal növekvő anyag jellegű ráfordítás és 570 százalékkal emelkedő személyi kiadások párosultak. Ennek következtében a cég üzemi szinten a 2004-es 68 milliós nyereség után 210 milliós veszteséget termelt. A pénzügyi műveleteken elért nyereség és a rendkívüli bevételek szépítették ugyan az eredményt, ám a veszteséget így is csak 167 millió forintra sikerült mérsékelni.

A kép azért nem ennyire sötét. Az üzemi veszteség közel háromnegyedét ugyanis az értékcsökkenési leírás okozta, a többi részét pedig az, hogy egyes árbevétel-generáló tevékenységek életciklusuk jelenlegi szakaszában nem tudnak pozitív eredményt felmutatni. Az eredménykimutatás utolsó sorában ráadásul pozitív szám állna, ha az ebpp.hu Rt. vételárának utolsó - 180 milliós - részlete a terveknek megfelelően még 2005-ben befolyik. Jelenleg úgy tűnik, ennek majd az idei első negyedévben örülhetnek a részvényesek.

Százmillió forintért megvásárolta a székesfehérvári eMusic Szolgáltató Kft. 89,87 százalékos üzletrészét az econet.hu. Az eMusic jogvédett zene- és mozgóképletöltést lehetővé tevő alkalmazásokkal foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mitch2003 #1
    fasza, azért remélem hamarosan nem így lesz, túl sok részvényem van már bennük ^^