Dojcsák Dániel

Casio Exilim EX-Z600 bejelentés

A Casio bejelentette idei első új modelljét, az Exilim sorozatba tartozó 6 megapixeles felbontású, óriási kijelzős zsebfényképezőgépet, az EX-Z600-at.

A cigarettás doboznál kisebb méretű készülék azon túl, hogy hat millió képpontos érzékelőt kapott, a korábbi modellekez képest majd háromszoros méretű, 2,7"-os kijelzővel büszkélkedhet. Extraként a gép a nagyobb modellekből megkapta a rázkódás védelmet, valamint a nagy kapacitású akkumulátorokat is. A modell valószínűleg a cég ultrakompaktjainak csúcsgépe lesz jó ideig - talán a 3x-os zoom fejlődhet még később kicsit.

A Casio saját bevallása szerint elkötelezett a miniatürizáció mellett, ami azt jelenti részükről hogy egyre kisebb méretű, viszont egyre nagyobb felbontású és egyre jobb paraméterekkel és funkciókkal rendelkező gépeket akarnak készíteni. (Persze ezt fenntartásokkal kell fogadni, mivel a kisebb méret egyben gyengébb képminőséget jelent.) A funkciók közül érdemes kiemelni két olyan képességet, ami ritka, sőt újszerű ebben a kategóriában.

Klikk ide!

Nyilvánvaló, hogy a mini gép beépített vakuja nem a teljesítményéről lesz híres, cserébe megoldották, hogy hipergyorsan töltsön fel és oldjon ki újra. A Rapid Flash - azaz gyors vaku funkció - egy másodperc alatt három teljes értékű kép készítését teszi lehetővé villantás mellett. A másik funkció inkább szoftveres megoldás, az úgynevezett Revive Shot - magyarul a kép újjáélesztése -, amivel a régi, megkopott fotóinkat digitalizálhatjuk be a gép segítségével. A cég közleménye szerint a képfeldolgozó azon nyomban felfrissíti, élénkíti a fakó színeket.

Klikk ide! Klikk ide!

A gép egyértelműen a mindennapi élet pillanatainak megörökítését szolgálja, minden funkciója a könnyen és gyorsan, képkomponálás nélkül fogalmak körül forog. A Best Shot gomb segítségével fogalom nélkül lőhetünk egy képet, ami a 32(!) témamód közül segít kiválasztani a legmegfelelőbbet. Általában nem jellemző a legtöbb kompaktnál, de itt közvetetten szabályozható a vaku ereje. Képes lágy derítő vakuzásra, illetve a nagyon sötét területeket képes kiemelni a képen. A kompaktok örök hibáját, a bemozdulást is el lehet kerülni a quick shutter, azaz gyors rekesz funkcióval - bár ez kevés fény esetén szinte biztosan alulexponált képhez vezet.

Klikk ide! Klikk ide!

További fontos paraméterei: tömege mindössze 112 g, a képeket SD/MMC-kártyákon képes tárolni, a PC-hez USB 2.0 porton keresztül képes kapcsolódni, A fényképező márciustól elérhető a boltokban, bár kezdetben csak Nagy-Britanniában és Írországban lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sepu #2
    szerintetek jó fényképezőgép a Casio Exilim Ex-Z110?
  • geri15 #1
    partigépnek kiváló, másra nemigen használható szerintem :CCC