SG.hu

Változik az Oracle licencpolitikája

Az Oracle bejelentette, hogy megújítja a többmagos processzorokra vonatkozó ár- és licenckonstrukcióit.

Az új számítási módszer a cég szerint kiegyensúlyozottabb esélyeket biztosít a hardverszállítóknak. Közleményük szerint az ügyfelekkel hónapokig konzultáltak, hogy az árképzési politika kihasználja az AMD, az IBM, az Intel, a Sun Microsystems és más vezető hardverszállítók többmagos processzorlapkáinak műszaki előnyeit. Az Oracle a továbbiakban is különálló processzornak tekinti az egyes magokat, a beszerzendő processzorlicencek számának megállapítása szempontjából azonban némiképp módosított a processzorszám meghatározásán. A szükséges processzorlicencek száma mostantól tehát attól a többmagos lapkától függ, amelyre az adott Oracle szoftvert telepítették.

Az Oracle-processzorlicencek számításánál:
  • az UltraSparc T1 lapkák minden egyes magját 0,25-os tényezővel számítják be;
  • az AMD és Intel lapkák minden egyes magja 0,50 processzornak számít;
  • minden más, többmagos szerverlapkánál a beszámítási tényező 0,75;
  • az egymagos szerverlapkáknál pedig 1,00.

    Egy AMD, IBM, Intel vagy Sun UltraSparc T1 többmagos kiszolgálóra telepített ésvagy azon futó, 8 processzormagot használó Oracle szoftver esetén a licencszám kiszámítása a következőképpen történik:
  • IBM többmagos kiszolgáló esetén 6 processzorlicenc szükséges (8x0,75=6).
  • Intel vagy AMD kiszolgáló esetén 4 processzorlicenc szükséges (8x0,5=4).
  • Sun UltraSparc T1 kiszolgáló esetén 2 processzorlicenc szükséges (8x0,25=2).

    "Licencmodelljeinkkel igyekszünk követni a technológia fejlődését. Korábban a nagyszámítógépekről az ügyfélkiszolgáló rendszerekre, majd azokról a többrétegű architektúrákra történő átállás tette szükségessé új licencmértékegységek bevezetését, most pedig a többmagos lapkatechnológia előretörése jelent hasonló kihívásokat " - nyilatkozta Jacqueline Woods, az Oracle nemzetközi árpolitikájáért és licencstratégiájáért felelős alelnöke, majd hozzátette: "Megújult árkonstrukcióink lehetővé teszik, hogy ügyfeleink kihasználhassák a többmagos lapkatechnológiában rejlő előnyöket, és még szélesebb körben alkalmazhassák az Oracle szoftveres alaptechnológiáit."

    A processzoralapú módszer csak egy a többféle licencelési lehetőség közül, amelyet az Oracle az ügyfeleinek kínál. A licencek száma meghatározható a felhasználók, illetve az alkalmazottak száma alapján, sőt, a cég szoftverei korlátozott (1, 2, 3, 4 vagy 5 éves), illetve örökös időtartamra is licencelhetők.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!