Napi Online

Megbukhat a bankvezér a Vodafone-ügy miatt

Nemzetközi sajtóhírek szerint újratárgyalják a Mannesmann távközlési cég Vodafone-nak történt eladása kapcsán kifizetett óriási prémiumok miatt indított pereket.

Az új eljárásba a legnevesebb érintett, a Deutsche Bank AG vezére belebukhat. A német szövetségi bíróság teljes egészében visszavonta azt a tavaly született ítéletet, amely a Deutsche Bank vezérigazgatója, Josef Ackermann és öt más vádlott felmentéséről rendelkezett, jelentette a Bloomberg. A Financial Times írása egy, a cégvezetőhöz közel álló személyt idézve arról számolt be, hogy a perújrafelvétel Ackermann lemondásához vezethet. A német DSW részvényes-csoport vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy a bankvezérnek távoznia kellene posztjáról.

Mint ismert, a düsseldorfi tartományi bíróság a múlt évben több mint hat hónapig tartó tárgyalás után felmentette Ackermannt, a Deutsche Bank vezérét, a Mannesmann felügyelőbizottságának volt tagját és vádlott-társait a háború utáni legnagyobb német gazdasági büntetőjogi perben. A hat vádlottat, köztük Klaus Essert, társaság korábbi vezetőjét és Klaus Zwickelt, a felügyelőbizottság tagját, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall korábbi elnökét hűtlen kezeléssel vádolták azon az alapon, hogy 2000-ben, amikor a német Mannesmann AG-t 154 milliárd euróért eladták a brit Vodafone-nak, az indokoltnál magasabb, összesen több mint 57 millió euró jutalomban részesítették a menedzsment tagjait, amivel jelentős veszteséget okoztak a társaság részvényeseinek.

Akkor a felmentő ítélet nem okozott meglepetést, miután az elnöklő bírónő már márciusban, a bizonyítási eljárás lezárultával kifejezte kételyeit az ügyészség vádjaival kapcsolatban. Az aránytalanul nagy összegű jutalmak kifizetése a bíróság tavalyi határozata értelmében nem minősíthető bűncselekménynek, legfeljebb a társasági jog megsértésének. Ennek megítélése azonban kizárólag polgári per tárgya lehet - szögezte le a bíróság tavaly.

A szövetségi bíróság azért döntött az új tárgyalás mellett, mert szerinte a tartományi szinten született döntés rosszul ítélte meg a vádlottak cselekményének súlyát. A felügyelő bizottsági tagok a szövetségi vélemény szerint nem látták el megfelelően feladatukat, azaz a Mannesmann pénzügyeiról való gondoskodást, a kifizetések nem váltak a cég hasznára, sőt károsan érintették a társaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!