SG.hu

Erőteljes növekedést ért el a Novell

A Novell bejelentette a negyedik pénzügyi negyedévének és a 2005. október 31-én lezárult pénzügyi évének eredményeit.

A 2005. augusztus elejétől október végéig tartó negyedév során a Novell 320 millió dolláros árbevételt ért el. Az előző év azonos időszakában ez az érték 301 millió dollár volt. A teljes 2005-ös pénzügyi évre vonatkozóan a cég 1,198 milliárd dolláros árbevételt és a részvényesek számára 378 millió dollár nettó eredményt - részvényenként 0,86 dollárt - könyvelhetett el, beleértve a Microsofttal kötött peren kívüli megegyezésből származó összeget. A teljes 2004-es pénzügyi évre vonatkozó árbevétel 1,166 milliárd dollár volt, a részvényesek rendelkezésére álló nettó eredmény pedig 31 millió dollár, 0,08 dollár részvényenként.

Az elmúlt pénzügyi negyedév során a vállalat Linux platformból származó árbevétele 61 millió dollárt ért el, amely az előző év azonos negyedévéhez képest 418 százalékos árbevétel-növekedést jelent. A Linux platformból származó árbevétel magában foglalja az Open Enterprise Server (OES) és egyéb Linux termékek és szolgáltatások eladásából származó 46, illetve 15 millió dolláros árbevételt. A SUSE Linux Enterprise Server (SLES) programra vonatkozó egyedi vásárlások száma elérte a 65000-t a negyedévben, nem számítva a vállalati szintű licenc-megállapodások keretén belül értékesített előfizetéseket. Ez 137 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez, és 216 százalékosat az előző év azonos időszakához képest. A teljes 2005-ös pénzügyi évre vonatkozóan a társaság Linux platformból származó árbevétele 148 millió dollár, amely 278 százalékos növekedést jelent a 2004-es költségvetési évben realizált árbevételhez képest.

A Novell egyik kiemelt tevékenységi területén, a személyazonosság-alapú megoldások terén is jelentős árbevétel-növekedést ért el, az ebből származó árbevétel 2005 negyedik pénzügyi negyedévében 84 millió dollár volt, amely 35 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakára vonatkozó eredményeket. A személyazonosság-alapú megoldásokból származó árbevétel a teljes 2005-ös pénzügyi évre 258 millió dollár, amely 14 százalékkal több, mint az előző pénzügyi évben.

"Méltán lehetünk elégedettek a 2004. november 1-jétől 2005. október 31-ig tartó pénzügyi évünkben elkönyvelt sikereinkkel" - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. "A nem GAAP alapú negyedéves árbevételünk és nyereségességünk évek óta a legmagasabb volt: elérte a 33 millió dollárt a tavalyi 25 millió dollár után. Az elmúlt két évben biztos előrehaladást értünk el a Novell szervezeti átalakításával, többek között újabb szakértő felsővezetők alkalmazásával, piaci tevékenységeink átszervezésével, valamint a Linux és a személyazonosság-kezelő megoldások piaca felé történt elmozdulással. Jóllehet még nem vagyunk teljesen készen az átszervezéssel, már sokkal felkészültebben lépünk a 2006-os pénzügyi évbe, hogy kihasználhassuk a Linux és a személyazonosság piacán kínálkozó lehetőségeinket" - tette hozzá Messman.

A készpénz, a könnyen készpénzzé tehető befektetések és a rövidtávú befektetések 1,7 milliárd dollárt tettek ki 2005. október 31-én. A napi értékesítési kintlévőség (Daily Sales Outstanding - DSO) értéke 81 nap volt 2005 negyedik pénzügyi negyedévének végén. A halasztott árbevételek értéke 406 millió dollár volt 2005 utolsó pénzügyi negyedévének végén, 32 millió dollárral, illetve nyolc százalékkal haladva meg az előző év azonos időszakának eredményeit. A működési cash-flow 58 millió dollárra emelkedett 2005 negyedik pénzügyi negyedévében a 2004 negyedik pénzügyi negyedévének 52 millió dolláros értékéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!