MTI

Az orosz Alfa Telecomé a Turkcell 13,2 százaléka

Az orosz Alfa Telecomé lett a török Turkcell mobilcég 13,22 százaléka, meghiúsítva ezzel a skandináv TeliaSonera többségirész-szerző törekvéseit a török mobilcégben.

A 13,22 százalék megszerzése egy 3,3 milliárd dolláros finanszírozási csomag része, amelyet az Alfa-csoport a nagy adósságokkal küzdő Curukova-csoportnak nyújt. A TeliaSonera még márciusban állapodott meg a Turkcell több mint 40 százalékát birtokló Cukurova csoporttal, hogy 3,1 milliárd dollár készpénzért megveszi a török mobilszolgáltató Turkcell részvényeinek 27 százalékát. Ezzel a Turkcellben már 37,1 százalékot birtokló TeliaSonera kényelmes többséget szerzett volna a cégben.Az ügylettől azután a Curukova elállt. A TeliaSonera most perelni készül az Alfa-csoportot.

Az Alfa Telecom részesedés-szerzése után a nagyrészvényesek közül a TeliaSonera része maradt 37,1 százalék, az Alfáé a Turkcell 13,22 százaléka, a Curukova része 27,06 százalékra csökkent a korábbi 40,3 százalékról, és az MV Holdingé is maradt 6,07 százalék. A skandináv régió legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója a telített hazai piac miatt keres külföldi növekedési lehetőségeket, és a török piacban (is) nagy lehetőségeket lát.

A Turkcell az egyetlen török vállalat a New York-i értéktőzsde (NYSE) kereskedésében; a tavalyi esztendő végén 23,4 millió előfizetője volt, piaci részesedése 70 százalék körüli. A cég Közép-Ázsiában, Ciprus északi felében és Ukrajnában is szolgáltat. 2004 első kilenc hónapjában a bevétele 2,55 milliárd dollárt tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!