Napi Online

Hihetetlen növekedési adatokat produkál a VoIP

Az IDC iparági elemzőcég tizenegy közép-európai országra kiterjedő friss tanulmánya szerint a VoIP forgalmi percek száma idén több mint ötszörösére nő 2004-hez képest, 2006-ban pedig meg fog háromszorozódni a térségben.

A kiadások eközben idén kétszeresére duzzadnak, jövőre pedig 80 százalékkal bővülnek. "Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyors növekedés oka a viszonylag alacsony bázisszint" - figyelmeztet Emir Halilovic, az IDC vezető elemzője. "2006 után az éves forgalombővülés mértéke és a VoIP-szolgáltatásokra fordított összeg növekedésének üteme egyaránt mérséklődni fog, az előbbi a magas, az utóbbi pedig a közepes két számjegyű tartományba."

Az elemzés szerint bár a VoIP a telefónia piacának még mindig viszonylag kis részét teszi ki, hosszabb távon a havi telefonszámlájuk mérséklésére törekvő üzleti és lakossági ügyfelek preferált technológiájává fejlődik. A kiadások növekedése ugyanakkor néhány sikeres év után lassulni fog, mivel a piac szereplői egyre inkább a szélessávú szolgáltatási csomagok részeként fogják kínálni a VoIP-ot. "Az új technológia az alternatív szolgáltatók előtt is pályát nyitott, így élesebbé vált a verseny, ami megalapozta a VoIP mint önálló szolgáltatás, és mint más internetalapú szolgáltatásokhoz nyújtott értéknövelő kiegészítő szolgáltatás további lendületes terjedését" - vélekedik Halilovic.

A potenciális költségmegtakarítási lehetőségnek köszönhetően a VoIP a belátható jövőben a kis- és középvállalatok (kkv) szegmensében gyorsabb ütemben fog terjedni, mint a magánfelhasználók körében. Sőt, a kkv-szektor a nagyvállalati szereplőknél is nyitottabb a VoIP-megoldások bevezetésére, hiszen a kisebb szervezetek egyszerűbb telefonálási igényei könnyebben kielégíthetők standard csomagokkal (korlátlan telefonálási lehetőség az EU-n belül bárhová).

A régió nemzeti piacai közül tavaly Lengyelországban regisztrálták a legnagyobb VoIP-beszédforgalmat illetve -költéseket, és idén is ugyanez várható. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát Magyarország és Csehország foglalja el. A fenti három ország együttesen a regionális VoIP-piac mintegy 47 százalékát adja. 2005-ben e három ország VoIP-forgalmi perceinek száma több mint ötszörösére fog nőni 2004-hez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!