Gyurkity Péter

Érkezik az Office 12 előzetese

Bár a béta csak két-három hét múlva várható, a Microsoft már kiértesítette tesztelőit, és egyben jelezte a szoftvercsomag hardverigényét. Eközben már készül a hordozható eszközökre szánt változat.

A Microsoft körlevelét az ActiveWin közölte le teljes terjedelmében. Ebből megtudhatjuk, hogy a szoftvercsomag első bétája legjobb esetben is két, vagy három héten belül érkezik (letöltés formájában), ám a vállalat már jelezte tesztelőinek, hogy idejében készüljenek fel. Az újítások végleges listájáról még mindig nem nyilatkoznak, ám felsorolják a főbb hardverkövetelményeket, amelyeknek mindenáron meg kell felelnünk. Ezeket nem nevezhetjük túlságosan magasnak, igaz, egy irodai szoftvercsomag esetében ez nem is lenne ildomos.

Az Office 12 tehát a következő feltételeket támasztja számítógépünkkel szemben: 500 MHz-es processzor, 256 MB memória, Windows XP első javítócsomaggal, vagy Windows Server 2003, és legalább 800x600-as felbontás a kényelmes használathoz. Természetesen ezek csak a minimális igények, a tűrhető sebességhez mindenképpen több memóriára és valamivel erősebb processzorra van szükség. A levél leszögezi, hogy az első béta még ebben a hónapban elérhető lesz, míg a végleges verzió a következő év második felében várható, ami kissé távolinak tűnik.

Az újítások részletes listájáról ezúttal sem olvashatunk, igaz, az elmúlt hetekben többször is beszámolhattunk a fejlesztés menetéről és a vállalat ezzel kapcsolatos terveiről. Ezek közé sorolható a teljes PDF-támogatás integrálása, a megújult, menük helyett ikonokat használó kezelőfelület, és a nagyobb automatizálás. A Microsoft derűlátó az új verzió esélyeivel kapcsolatban, ám azt már korábban jelezték, hogy nem elégedettek az Office 2003 eladási mutatóival. A felhasználók és vállalatok jó része ugyanis nem cserélte le a régebbi, jól bevált verziót, és kérdéses, hogy az Office 12 esetében erre hajlandóak lesznek-e.

Az itthoni megjelenéssel kapcsolatban még a Microsoft Magyarország sem rendelkezik pontos információval. Nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg a termék, mennyibe fog kerülni és lesz-e frissítési lehetőség, így egyelőre a sötétben tapogatózunk. A Flexbeta azonban nemrég arról számolt be, hogy a csomag előzetese már kiszivárgott, és a BitTorrent hálózatokon terjed. Az eWeek ugyanakkor úgy értesült, hogy Redmondban még egy további változaton dolgoznak, ez pedig az "Office 12 for Windows Mobile", amely a Word, Excel és PowerPoint dokumentumok megtekintését, és minimális szerkesztését teszi majd lehetővé. Az okostelefonokra és PDA készülékekre szánt változat a "OneNote Mobile" alkalmazással egészül majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #38
    Jóvanna, én nem emiatt szóltam, csak amiatt, hogy a szoftver egyre inkább ki akarja találni, hogy mit akarok csinálni.
    Csak ha én és ő nem ugyanazt akarjuk, akkor abból konfliktus van.
    Ez most nem az office 12, ez tendencia.
  • FTeR #37
    ááá, nehogymár tökölés legyen, 1 gombra kattintani a toolbaron. ez már beteges.
  • Caro #36
    :)
    Ez egy érdekes dolog.
    Valahogy úgy van, hogy ha linuxot indítok el, akkor rááll az agyam a tökölésre, hogy mindent megnézünk, mindenbe belemegyünk.
    De ha wint indítok el, akkor elvárom, hogy minden elsőre működjön.
    Meg azért jobb "konstruktív" dolgokkal tökölni, mint a szövegszerkesztő beállításaival.
    Most épp pl. a wine-t akarom jóra belőni. Meg mellette olyat csinálok, hogy gyártok 1 boot cd-t, amit berakok egy gépbe, akkor eléri ezt, és innen bootol(file-rendszert is hozza át).
    Meg közbe fórumozok :)
    (Persze ez nagyon szubjektív. Szóval én mondjuk elvárom egy programtól, hogy ne nézzen hülyének, de ezt mondjuk sajna az emberek 90%-val nem lehet megtenni)
  • FTeR #35
    azt nem értem, ha egy ilyen nyűg, akkor hogy tudsz linuxot használni???
  • Caro #34
    Tudom, de nekem az is nyűg :)
    Az lenne a legjobb, ha telepítéskor megkérdezné, hogy milyen szintű user vagy(ez nagyon nem ártana bele).
    Egyébként nekem tökmindegy, mert irodai szoftvereket nem használok túl sűrűn. :)
  • FTeR #33
    marha jó ez a oneNote cucc.
    hihetetlenűl praktikus a quick ikonaj.
  • FTeR #32
    nagyon jó útmutatásai vannak. teljes projekt végrehajtási forgatókönyveket tettek elérhetővé, szinte minden élethelyzetre. Microsoft Solutions Framework az összefoglaló nevük.

    #30 pdf/xml lesz új ofiszban, szal ez édes kevés érv. nemtom mit próbáltál, de adobének van 1 virtuális nyomtatója így ofszból (vagy bármi másból) szépen lehet rá anyagot küldeni, amit gond nélkül átkonvertál pgf-be. a 2000 meg már megint egy 3 generációval előbbi változat...
  • NEXUS6 #31
    "de felhasználói szempontból talán az egyik legnagyobb újítás a csapat kommunikáció terén lesz, az ofisz keretein belül. vagy fejlesztői szempontból a VS Team Edition berkeiben."

    És a M$ azt is kitalálja hogyan kell az embereknek ilyen fajta munkát hatékonyan csinálni?

  • NEXUS6 #30
    Hát ha már szóba került az OO 2.0.
    Eddig igen csak fanyalogtam vele szemben, próbáltam ugyan a régebbi verziót, de nekem nem igazán jött be.

    Csak éppen most kellene PDF-et, meg XML-t csinálgatnom és az már benne van az OO 2.0-ban.
    A M$O 2000-be próbáltam bevarázsolni ezt a képességet egy adobe writer által, de a végén kiegyeztünk döntetlenben (A telepítés sikerült de a wörddoc konvertálás mégsem működött).

    Az OO számomra roppant meggyőző (pláne az ára). Ha mint tökös titkárnőnek választani kellene egy office között, ami olyan mint a megszokott M$ féle (csak jobb), meg egy mámsilyen (bár M$ gyártmányú) között akor én valszeg az OO-t választom.

    (Szal ezek után senki ne jöjjön, hogy nem lehet normális open fejlesztésű progikkal felszerelt irodai PC-t összehozni, amin elemérke is elpötyög, mert körbe kacagom!)
  • Ulkesh #29
    "Vajon ez már képes lesz natívan kezelni a dokumentumokat? Gáz, hogy a Palmokhoz adott szoftverek képesek erre, a Pocket Word/Excel pedig nem."

    Nem tudom min nezted, de az utolso kezi Windows, ami nem kezelte a nativ Word es Excel fileokat, az a WindowsCE 2.0, az meg mar legalabb 6 eve volt uj OS..