Napi Online

Az Econet.hu bíróságra megy a PSZÁF-döntés miatt

Az econet.hu Rt. november 2-án kereseti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a cég tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatban bírság kiszabását és rendkívüli adatszolgáltatást elrendelő határozatának bírósági felülvizsgálata végett.

Mivel a bírósági felülvizsgálat iránti kérelemnek a megtámadott határozatban foglalt kötelezettségek teljesítésére nincsen halasztó hatálya, a társaság a kiszabott bírságot megfizette, a 2005. június 30-i mérleg és eredmény-kimutatás független könyvvizsgáló közreműködésével történő auditálása pedig folyamatban van. Mint ismert, a felügyelet korábban 2,5 millió forintra büntette, valamint egy független könyvvizsgáló által elvégzendő auditra kötelezte az econet.hut a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az egy hónapos felügyeleti vizsgálódás több szabálytalanságot is feltárt a cég közzétételi kötelezettségével kapcsolatban, s 30 napos tőzsdei kényszerfelfüggesztést rendelt el.

A PSZÁF az econet közzétételi kötelezettségével kapcsolatban két kifogásolható dolgot talált. A felügyeleti vizsgálat megállapította: a társaság nem jelentette be, hogy szerződést kötött egyik tulajdonosával, a Corporate Asset Managementtel, hogy amennyiben az sikeresen megszerzi az index.hu 30 százalékát, úgy 1,04 milliárd forintért tovább értékesíti a csomagot az econetnek.

Az összeget az econet átutalta, ám miután a pakett megszerzése nem sikerült, azt hiánytalanul vissza is kapta. "Az üzlet nem jött létre, a vételárat is hiánytalanul visszakaptuk, nem értem, miért kellett volna ezt nyilvánosságra hoznunk" - kommentálta a NAPI Gazdaságnak a felügyeleti észrevételeket Balázs Csaba, a cég vezérigazgatója. A másik hiányolt közzététel a GridLogic leányvállalat megvásárlásával kapcsolatos: a felügyelet nehezményezte, hogy a társaság nem közölte, a cég 700 milliós, a korábbi tulajdonos felé fennálló tartozását egy váltó átforgatásával rendezte.

Jóval komolyabb - ám konkrétumokat nem tartalmazó - vádakat fogalmazott meg a PSZÁF a társaság gazdálkodásával kapcsolatban. A felügyelet problémákat tárt fel a cég befektetéseinek értékelésével kapcsolatban. Megállapították, hogy a társaság olyan befektetési gyakorlatot folytat, miszerint kis névértékű üzletrészeket, befektetéseket rendkívül magas vételárért vásárol meg. A vételárat azonban semmi nem támasztotta alá, a könyvvizsgáló a 2004-es beszámolóhoz fűzött záradékában kiemelte, a vételárról véleményt formálni nem tud. A felügyelet a helyszíni vizsgálata során kérte, bocsássák rendelkezésére a piaci érték megállapításának dokumentációját, ám ezzel kapcsolatban sem saját, sem külső szakértő által készített felmérést nem tudott prezentálni az econet.hu.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!