SG.hu

Ingyenes adatbáziskezelő az Oracle-től

Oracle Database 10g Express Edition (Oracle Database XE) néven az Oracle bejelentette a világ vezető adatbázisszoftverének ingyenes, belépő szintű változatát.

Az Oracle Database 10g új kiadása ingyenes, belépő szintű adatbázis-kezelőt kínál az alkalmazásfejlesztőknek, adatbázis-adminisztrátoroknak (DBA-k) és diákoknak saját alkalmazásaik fejlesztéséhez és telepítéséhez. Emellett a független szoftverszállítók (ISV-k) és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba. "Az Oracle Database XE segítségével a fejlesztők, DBA-k, ISV-k és diákok ingyen elsajátíthatják a világ vezető adatbázisszoftverének használatát, alkalmazásokat fejleszthetnek rá, és azokat üzemeltethetik vele" - mutatott rá Thomas Kyte, az Oracle alelnöke. "Többé nem kell félmegoldásokkal megelégedniük, rögtön a legjobbal indulhatnak" - tette hozzá.

"A fejlesztők, DBA-k, diákok és ISV-k gyakran ingyenes adatbázis-kezelőkön kezdik az adatbázisos alkalmazások fejlesztését" - mondta Carl Olofson, az IDC piackutató cég információkezelési és adatintegrációs piackutatásért felelős igazgatója. "Ha az ingyenes rendszer használatát gazdag szakirodalom, az interneten fellelhető számos technikai anyag és professzionális szakértői háttér támogatja, és emellett a fejlesztők később az adatbázis átkonvertálása nélkül bővíthetik éles üzemű, nagy adatmennyiségeket kezelő rendszerekké alkalmazásaikat, akkor a fejlesztés sokkal kisebb kockázattal jár, és jóval nagyobb potenciális megtérülést biztosít nemcsak rövid, hanem hosszú távon is."

Az Oracle Database XE az Oracle Database 10g 2. változatának programkódjára épül, így száz százalékban kompatibilis a cég adatbázis-termékcsaládjának összes tagjával, köztük a Standard Edition One, Standard Edition és Enterprise Edition kiadással. Tehát kicsiben lehet kezdeni, és az igények növekedésével frissíteni lehet az Database 10g-re úgy, hogy az alkalmazások átírás nélkül átköltöztethetők a más kiadású Oracle adatbázis-kezelőkre.

A Database XE ugyanazt a jól ismert SQL és PL/SQL programozási felületet biztosítja, mint a Database 10g többi verziója, de emellett a különböző fejlesztői csoportok igényeinek megfelelően más programnyelvek széles körét is támogatja. Például teljes körű fejlesztési és üzemeltetési támogatást nyújt a Java, .NET, PHP és Windows környezetben dolgozó fejlesztőknek. Emellett a Database XE révén a fejlesztők teljes mértékben kihasználhatják az Oracle HTML DB funkcióit a webes alkalmazások gyors fejlesztéséhez és rendszerbe állításához.

Az Oracle Database XE a 32 bites Linux és Windows operációs rendszereken használható, és bármely támogatott hardverplatformra telepíthető. Az Oracle ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelője:
  • legfeljebb egy egymagos vagy kétmagos processzort használ;
  • egy gigabájt alatti memóriát kezel;
  • gépenként csak egy példányban használható; valamint
  • összesen 4 GB felhasználói adatot tárolhat.
    Külső cégek saját termékeikkel együtt forgalmazhatják az Oracle Database XE-t, vagy beágyazhatják azokba, feltéve, hogy betartják a fenti használati korlátozásokat.

    Fontos partnerek teszik elérhetővé az Oracle Database XE-t A Novell és a Red Hat több csatornán keresztül is kínálja felhasználóinak a szoftvert, és az letölthető az Oracle Technology Network webhelyéről.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!