SG.hu

A nyomtató a leggyakoribb otthoni periféria

Nyomtatót 900 ezer háztartás használ, a fekete-fehér technológiát egyre jobban kiszorítja a színes nyomtatás. A digitális fényképezőgépek és az mp3-lejátszók elterjedtsége az elmúlt egy évben jelentősen emelkedett.

A BellResearch kutatói éves rendszerességgel mérik fel a hazai háztartások informatikai felszereltségét: a PC-k mellett a perifériák, illetve a nem számítógéphez kapcsolódó egyéb elektronikai eszközök elterjedtségét, az állományok összetételét, a használati szokásokat és a beszerzési terveket is. A számítógéppel rendelkező mintegy 1,4 millió magyarországi háztartás körében az előző évekhez hasonlóan továbbra is a nyomtató számít a leggyakoribb perifériának, amiből közel 900 ezer otthonban, az érintettek 62 százalékánál üzemel legalább egy. Az előző évi penetrációs adatokkal összevetve megállapítható, hogy az elterjedtségi mutató nem emelkedett számottevő mértékben; valamelyest nőtt viszont az egy háztartásra jutó darabszám, ennek eredményeképp a teljes lakossági nyomtatóállomány mintegy 13 százalékkal gyarapodott az elmúlt 12 hónapban - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Szintén jellemző trend a színes technológia általánossá válása, az idei kutatási eredmények szerint már a berendezések 75 százaléka tartozik ebbe a körbe. A jelenleg használatban lévő nyomtatók beszerzési forrásai között az idei adatok szerint is a számítástechnikai szaküzletek vezetnek, meglévő előnyük azonban lassan csökken, mivel a piacból egyre nagyobb részt hasítanak ki maguknak a hipermarketek, valamint az univerzális műszaki áruházak.


Az egyéb perifériák között 2005-re a pendrive jött fel az első helyre, a hordozható tároló a számítógéppel rendelkező otthonok közel egyharmadánál található meg. A lapolvasók elterjedtsége is számottevően nőtt, szkennert már minden negyedik-ötödik PC-s háztartás használ.

A képalkotás területén a digitális eszközök erőteljes terjedése jellemzi a hazai lakossági piacot. Digitális fényképezőgéppel a háztartások 15 százalékánál találkozhatunk, a teljes állomány már 600 ezerre rúg; ezzel párhuzamosan az analóg, filmtekercses gépek elterjedtsége viszszaszorul. Egyre jobban terjed a digitális fotók nyomtatása is. Idén az érintetteknek 57 százaléka készít papírképet az elektronikusan rögzített képekből, többségük - közel kétharmaduk - otthonában, saját nyomtatóval teszi ezt.

A videokamerák között egyelőre a hagyományos készülékek kicsivel gyakoribbnak számítanak, viszont a tervek alapján a közeljövőben a digitális eszközök ezen a téren is átveszik a vezetést a hazai piacon - prognosztizálják a kutatók. A fényképezőgépek mellett az elmúlt 12 hónap slágere az mp3-lejátszó volt: idén már az otthonok 13 százalékánál találunk legalább egy darab ilyen eszközt - jellemzően a magas fogyasztási szinttel, fiatal-középkorú korösszetétellel jellemezhető, legalább 3 fős, gyermekes háztartásokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!