Figyelőnet

Százmilliomodik letöltését ünnepli a Firefox

A Firefox tartja a második helyét a böngészők piacán. Az ébredező versenytársak előtt, messze távolban a Microsoft.

Mintegy egy évvel a megjelenése után letöltötték a százmilliomodik Firefoxot, jelentették be a böngésző fejlesztői. A 2004 novemberi indulás óta már 45 millió felhasználót mondhat magáénak a nonprofit alapon működő Mozilla alapítvány. Legfrissebb adatok szerint a böngészőpiac 7,6 százalékát szerezte meg a Firefox, mégis a Microsoft Internet Explorer 86,9 százalékos részesedéssel magasan uralja ezt a piacot.

Mindazonáltal a Firefox az első, amelynek sikerült legalább egy szeletet megszereznie abból a tortából, amelyet a Microsoft a Netscape legyőzése óta egyedül birtokolt. A kilencvenes évek vége óta ez a Firefoxon kívül másnak nem is sikerült. Ez nem kis bravúr, mondják az elemzők, hiszen a Microsoft egy évtizede egyeduralkodó ezen a területen.

A most elért százmilliomodik letöltés azt jelenti, hogy a Firefoxszal számolni kell a piacon. A számok ugyan azt mutatják, hogy lassult az utóbbi időben az alternatív előretörése, de az új Explorer megjelenésével egy időben újabb felhasználókat szerezhetnek azon cégek, amelyek csökkenteni szeretnék a Microsoft dominanciáját. Júniusban ugyan magasabb volt a Firefox részesedése, de a mintegy egyszázalékos csökkenést átmeneti területvesztésként értékelte a Mozilla. A társaság adatai szerint továbbra is 2-300 ezer felhasználó tölti le programjukat naponta az interneten keresztül. A Microsoft különben is előnyben van azzal, hogy a böngészőjét az operációs rendszerhez kapcsolva forgalmazza. Így viszonylag könnyen tarthat igényt a vezető pozícióra.

A Mozilla azon igyekszik, hogy böngészője a legbiztonságosabb és a leggyorsabb legyen, hiszen ebben az esetben a felhasználók maguk is a jobb terméket választják. A szakértők szerint a Firefox megjelenése abból a szempontból is hasznos, hogy a felhasználók megszerzéséért folyó versenyben a szolgáltatás minősége lehet a fejlesztők legfőbb fegyvere. Másrészről a korábban egyszereplős monopolhelyzetet az alternatív böngészők megjelenése abba az irányba mozdította, hogy a Microsoft is komolyabb erőfeszítéseket tegyen felhasználóinak a jobb kiszolgálására.

A böngészőpiac pezsdülése pedig, úgy látszik, több céget is felébresztett Csipkerózsika-álmából, a Norvég Opera egy hónapja tette ingyenessé saját browserét. Láthatóan ez a cég is szeretne a jelenleginél nagyobb részesedést a piacon.

A Mozilla, miközben ünnepel, kampányokat tervez, és a médiában is egyre többször szerepel. Ez továbbra is felkeltheti a felhasználók figyelmét az alternatív böngésző irányába. A Windows 2000-tulajdonosok az új Internet Explorert úgysem installálhatják gépeikre, hiszen a Microsoft biztonsági okokra hivatkozva nem készíti el erre az operációs rendszerére a legújabb böngészőjét. Azt még senki sem tudja, ez pontosan mennyi felhasználót fog a Firefox-táborba sodorni, de becslések szerint jelentős növekedést hozhat az alternatív böngészők számára.

Most azonban még nem kell számolgatni, elég kibontani a pezsgőt, és a lelkes rajongókkal San Francisco főterén bulizni egy nagyot, hátha ezt is megírja a média.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #11
    A cikk (meg a kép) simán mehetett volna a főoldalra.
  • totya4 #10
    Ajánlom elolvasni a 3-as hsz-emet :)
    Azaz, ha alapból Firefox lenne a böngésző, hányan töltenének le explorert? :)

    Hiszen tudjuk jól, a felhasználók 80%-a olyan süket mint az ágyú, hát persze hogy nem rak fel mást ha fingja sincs hogy hogy kell, meg jaj még azt is megtanulni..? :)
  • aliens #9
    a számok nem csalókák, csak azt mutatják, hogy a Firefox mégsem olyan jó .... letöltötték sokan de csak kevesen használják.

    tulajdonképpen titkolniuk kellene.
  • Fenjoy #8
    Csalokák a számok a tény, mivel én is letöltöttem párszor:) páe év mulva lesz hogy 1.milliárd letöltés, de még mindig 10% alatti részedés:) a másik meg nem értem, ezt win miatt alapbol IE, baromságot, aki akarja leszedni a FF-et tök mind1, milyen OS e...van, szerintem:)
  • aliens #7
    ez a letöltés dolog cseles egy kicsit.
    én nem szeretem, nem használom de letöltöttem vagy 20-szor (0.7, 0.8, 0.9, 1.01,1.03,1.04,1.05,1.07, 1.5beta1, 15beta2), néha többször is mert letöröltem, más gépen dolgoztam, kipróbáltam megint, stb, stb.

    szerintem jelenleg a legvonzóbb benne a nem a microsoft csinálta feature. és most hogy az abszolut biztonságos mítosz kezd megdölni akkor tényleg szükség van arra hogy egy ilyen szép nénit is kapjak hozzá ha azt akarják hogy használjam.
  • thegamer1hun1 #6
    szexi böngésző az nem kifejezés
  • thegamer1hun1 #5
    Szerintem FIREFOX a legjöbb böngésző
  • janyikzs #4
    Ha jók az infóim, akkor külön letöltésnek minőslü a különböző verziók letöltése is. Én már leszedtem sokadmagammal együtt a firefox 1.01,1.03,1.04,1.05,1.07,stb. verzókat, sőt szerintem a legtöbbünk eleve a legfrisebbet általában letölti, ami személyenként 4-5 letöltést is jelenthet, pedig csak a frissítés miatt szedjük le.
    Ha a 100 milliót elosztom mondjuk ezáltal 5-el, akkor mindjárt csak 20 millió letöltéssel lehet számolni, sőt még valószínüleg ez is több. Ezzel nem bántani akarom őket, mivel én is használója vagyok a FF-nak, csak hát ezek a számok nem helyesek így.
  • totya4 #3
    Nem értem hogy a kép hogy jön a cikkhez, helyesebben az a nénike lenge valamiben, de jól mutat.
    Mindenesetre nem merek belegondolni mi lesz ha legközelebb a itt egy cikk pl. a számítógépes joystickokról fog szólni... :)

    Végülis 100%-os a firefox részesedése úgy, hogy alapból explorer böngészőt tartalmaz az "oprendszer" sosem lesz. Viszont erősen érdekelne, hogy ha az "oprendszer" eleve firefoxot tartalmazna, vajon hányan raknának rá explorert?
  • immovable #2