SG.hu

Beépített kémprogram a kínai Star N9500 okostelefonokon

Nemcsak a gyengébb minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, a gyártók "üzletpolitikája" sem felel meg az európai irányelveknek - figyelmeztet a G Data.

A cég közleménye szerint a Samsung Galaxy S4-re hasonlító, de annak töredékébe kerülő kínai Star N9500 készülék beépített kémprogrammal került a boltokba. 12 megapixeles kamerával és négymagos processzorral szerelve rendkívül jó ajánlatnak tűnik mindössze 40 ezer forintért, ráadásul különösen keresetté teszi a modellt az, hogy egyszerre két SIM kártyát tud befogadni, így egy készülékben tudjuk egyesíteni a privát és a céges telefonjainkat. Egy bökkenő azért van: az N9500 gyártója a Google Play áruház helyett egy kémprogramot telepített a készülékre, így a mobiltelefon minden vásárlásról adatokat küld egy kínai szerverre.


A modellt Németországban és Franciaországban értékesítették a legnagyobb számban, de kapható az Amazonon és népszerű a magyar fórumozók körében is. A G Data tájékoztatása szerint a kémprogram segítségével lehetséges a teljes körű visszaélés: a kínai cég lehallgathatja és rögzítheti a beszélgetéseket, felderítheti a készülék helyzetét, nyomon követheti a vásárlásokat, ellophatja a hitelkártyaszámokat, valamint a banki visszaigazoló SMS üzeneteket is. A kártékony alkalmazást a G Data víruslaboratóriumának specialistája, Christian Geschkat fedezte fel, aki egy speciális készülék segítségével analizálta a mobiltelefon által kibocsátott jeleket. Ez az első eset, hogy fény derült arra, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • macleody #3
    A kínaiak már a spájzban vannak :)
  • gforce9 #2
    "Ez az első eset, hogy fény derült arra, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.
    "

    Hülyeséget beszélni én is tudok. több mint 10 éve már tökáltalános minden szoftvernél, hogy hazatelefonálgat aztán vagy szól róla vagy nem.
  • Merwenus #1
    Google is ugyanezt csinálja, rá mégsem fúj senki? :)