Napi Online

Tizenegy üzemét bezárja a Sony

A japán Sony Corp. bejelentette, hogy szerkezetátalakítási programja keretében 2008 márciusáig 7 százalékkal, azaz mintegy 10 ezer fővel csökkenti alkalmazotti létszámát világszerte.

Japánban négyezer, a világ többi részén hatezer munkahelyet szüntetnek meg, az összesen 65 üzem közül 11-et bezárnak. A Sony 210 milliárd jent (1,89 milliárd dollárt) tartalékol a leépítés költségeire, emiatt a márciusig tartó üzleti évben 20 milliárd jen üzemi veszteségre számít szemben a korábban előre jelzett 30 milliárdos nyereséggel. A nettó veszteség 10 milliárd jen lesz.

A szórakoztatóipari és elektronikai konglomerátumnak, amely a Trinitron tévé és a walkman meghonosítója, ma már egyre nehezebb dolga van, hogy versenyben maradjon a Matsushitával és a Sharppal a sík képernyős tévék, az Apple iPodjával pedig a hordozható zenelejátszók terén. A Sony részvényei az elmúlt öt évben értékük kétharmadát elvesztették, a tegnapi bejelentés után 2,2 százalékot esett az árfolyam.

A Sony a korábban bejelentett hároméves szerkezetátalakítási program utolsó évében jár. Ennek keretében azt tűzték célul, hogy a termelés racionalizálása, a beszerzés karcsúsítása és a létszám 20 ezer fős csökkentése révén 330 milliárd jennel csökkentik a fix költségeket. Az árbevétel azonban csökkent az utóbbi időben, miután esik a termékek ára és a kereslet a hagyományos elektronikai eszközök iránt. A profit ugyancsak visszaesett, így júliusban 30 milliárdra csökkentették az idei üzemi nyereség-előirányzatot, ami egy százaléknál kisebb nyereségrátát jelentett volna.

A most bejelentett új szerkezetátalakítási programot már a júniusban vezérigazgatóvá kinevezett brit-amerikai Sir Howard Stringer és az új elnök, a japán Csubadzsi Riodzsi vezényli le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    De hát a PSP nem volt akkora siker?