Gyurkity Péter

A britek nem kérnek az elektronikus szavazásból

A brit kormányzat a legfrissebb hírek szerint elvetette az elektronikus szavazás következő évi próbájáról szóló korábbi terveket - ugyanígy nemet mondtak az SMS-ben történő szavazás ötletére is.

A hagyományos szavazási rendszer megújítását célzó két éves projekt felett a brit Miniszterelnök-helyettesi Iroda (ODPM) rendelkezik, amely a silicon.com tudósítása szerint - a kormányzat döntése révén - kénytelen volt lemondani ennek bevezetéséről. Ez természetesen együtt jár a kiírt tender megsemmisítésével, amely minden bizonnyal kényelmetlenül érinti az ügyben érdekelt vállalatokat. Az iroda szerint minden érdeklődő felet időben értesítettek a változásról.

A korábban tervezett nagyszabású próbaüzem magában foglalta volna a világhálót, a mobiltelefonokat, szöveges üzeneteket, a digitális televízió készülékeket, elektronikus szavazógépeket, és természetesen az ezt kiszolgáló új rendszert. Reményeik szerint ez biztosította volna, hogy a szavazás "tiszta, hatékony, biztonságos, és legfőképpen könnyen elérhető" rendszer maradjon. A változás részeként most a program felügyeletét kivették a Miniszterelnök-helyettesi Iroda hatásköréből. Indoklásról nincs tudomásunk, mint ahogy a silicon sem tudott nyilatkozatot kicsikarni az irodától.

A szigetország tehát nem kér az elektronikus szavazásból, ami némiképp érthető, hiszen az új rendszert a mai napig sok kritika éri, és az ellenzőket az Egyesült Államokban lefolytatott szavazások sem győzték meg. Bár egyes vélemények szerint az elektronikus szavazógépek jól szerepeltek az amerikai választásokon, több hibáról érkezett hír, amely kellő alapot adott a szándékos beavatkozásról szóló pletykáknak. A helyzet nem sokat változott a tavalyihoz képest, amikor is cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a rendszer rendkívül éles viták tárgya világszerte, és a kormányok nagy része nem bízik az új rendszer biztonságában.

Itthon egyelőre nincs szó az elektronikus rendszer bevezetéséről. Ennél jóval nagyobb figyelmet érdemel az e-kormányzati funkciók tökéletesítése, a távmunka támogatása, illetve a digitális kultúra elterjesztése, hiszen ezen a téren is jócskán van mit bepótolnunk. Jellemző, hogy az külképviseleteken történő elektronikus szavazás ötlete is elhúzódó vitákat eredményezett, mivel nem tudtak megállapodásra jutni a feltételekről, illetve az erre jogosultak köréről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #5
    Jól is meg lehetne csinálni.
  • xnorbix #4
    pedig elvileg nagyon sok pénzt meg lehetne spórolni az elektronikus szavazással...
  • Ronny #3
    Anglia nem egyenlő egyenlő Nagy Britanniával,ez nem foci(jelzem, hogy itt még a Nagy-Britannia kifejezés sem helyes)
  • smv #2
    Van hát. Én sem örülnék neki, ha e rendszerrel műkködnének a szavazások...
  • Pontius #1
    Mert van eszük!...