Bőgel György

Csúcsra ért a Google?

A Google új részvények kibocsátását tervezi. A célról viszont nem sokat mondanak, ezért a világ most találgatja, mire kell nekik a pénz.

Az akció várhatóan négy milliárd dollárral gazdagítja majd a kasszát, de mire is? Talán a további gyors növekedés finanszírozásához? Vagy fel akarnak vásárolni néhány céget? Talán érzik, hogy néhány nagy versenytárs beindul, ezért erősíteni próbálnak? Vagy új vadaszmezőket keresnek, például internetes telefonos szolgáltatást nyitnak? Esetleg ránéztek az árfolyamukat mutató görbére és úgy gondolják, a technológiai piacon a szerencse forgandó, a nagy felfutások kifulladnak, éppen ezért most kell pénzt szerezni, amíg a piac bízik a cég papírjaiban?

Érdekes dologra hívja fel a figyelmet a The Wall Street Journal. A cég 14.159.265 darab részvényt kíván piacra dobni. Ezt a számot bármelyik középiskolás felismeri, pláne ha elé tesz egy hármast meg egy tizedesvesszőt. Milyen következtetést von le ebből a lap? Azt, hogy a részvénykibocsátás mögött nem kell valamilyen különleges stratégiát keresni. A fiúk valószínúleg érzik, hogy az árfolyam a csúcshoz közelít, most kell tehát megtömni az amúgy sem üres kasszát. A mai árfolyam léggömb, állítja a lap szakértője. A léggömbök pedig kipukkannak.

Ez egyébként az iparág szempontjából nem lenne jó. Ha a Google-árfolyam lufi - mert azért adjuk meg az esélyt arra is, hogy nem az -, akkor másodlufi: a nagy IT lufi ugyanis már korábban kipukkan, elvéve a befektetők kedvét a szektortól. A Google újból reményt adott: no lám, talán mégis lehet. Szóval gondoljuk meg, minek szurkolunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • testerlnx #9
    lol...
    A Google is foglalkozik másokkal épp a napokban reagált a Yahoo bejelntéseire, olvass vissza...
    Amúgy meg a picipuha említést tesz az alternatív rendszerekről, vagyis hazugságokat hírdet tényeknek beállítva "GET THE FUCKS"...
  • rynn #8
    Nem azért mondom, mintha annyira a googlenak szúrkolnék, de a keresőkben nincs is párja...:) Sokkal jobban dolgozik mint pl. a Yahoo! Search vagy az MSN Search. Összehasonlításképpen az "adattolvaj" szóra a Gugli kidob 35 találatot, a Yahoo! 28-at, míg az csupán MSN 13-at...:)

    Azonkívül, minden cég célja az egyeduralomra törés; nem pont az M$ volt, aki anno beletette az operációs rendszerébe az Internet Explorert, a csődbe kergetve ezáltal a Netscape-et?
  • janyikzs #7
    A gugli önmagában jó dolog. De a MS úgy nyilatkozik, hogy említéseket tesz más programokról, op. rendszerekről. Ezzel szemben a gugli csak önmagát magasztalja, mást nem ismer el, főleg a keresőkben.

    Ők túlságosan egyeduralkodók akarnak lenni. A MS legalább elismeri, hogy vannak "alternatív" op. rendszerek, figyelembe veszi, hogy az a piacnak egy részét elveszi.
  • rynn #6
    Miért is szerencse az, ha az emberek nem ezt a keresőt használják? Talán nem szurkolsz nekik? Vagy csak egyszerűen irigyeljük a sikerüket? Ha olyan gazdag lenne a vezetője, mint Gil Bates, akkor megérteném...
  • janyikzs #5
    A MS-ot "kell", az nekik a trendi, mindegy mit csinál, 1-2 linux fan úgyis lefikázza.
    De a gugli-val már gondok vannak, szerintem. Az ok, hogy sikeres, viszont túl sok mindent szeretnének egyszerre. Ez nem lenne gond, csak tőlünk is egyre több információt próbálnak gyűjteni az összes alkalmazásaikkal (kereső, térkép, stb.) Biztos vagyok benne, hogy az a hatalmas kapacitás, ami a rendelkezésükre áll, nem az oldalakkal van teljesen tele, biztos, hogy a felhasználók adatai vannak lassan túlnyomó részben.
    Miből is van több? Felhasználó, vagy weblap, ugye az első!
    Szerencsére az újabb statisztikák szerint csökkenőben van használata, egyre többen keresnek más keresőkkel, persze azért erősen vezet még, de szép lassan.....
  • NuCLEARScoRp #4
    Azt azért észrevettem, hogy itt az SG-n mindig a legsikeresebb cégeket huzzák le az elfogult, cinikus
    cikkekkel... lásd MS,Google...stb
  • wbtist #3
    Én csak azt sajnálom, hogy nem tudtam annó venni legalább 3 milláért részvényt.
  • nightgod #2
    Remélem, hogy ezt elkerülik. Én szurkolok nekik, hogy ez ne így legyen. Ha mégis megtörténne, akkor komoly sz*rba lenne az egész iparág, és a befektetők nem biztos, hogy megint ilyen (relatíve) gyorsan visszaszálingóznának.

    A Google-nek folytatni kell a terjeszkedést, és ideje lenne ismét valami nagyot durrantania, amire felfigyel a nép, mert ha ez így halad tovább, nem lesz jó senkinek.
  • greekboy #1
    A google lufi ki fog pukkani, a bevételei sokkal kisebbek pl. a konkurens yahoo-nál, mégis többre értékelik a tőzsdén.