COMPUTERWORLD

Már a képekben is vírusok rejtőzhetnek

Biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben megjelenhetnek olyan vírusok is, amelyek a terjedésükhöz már képállományokat is felhasználhatnak. Ezen biztonságosnak tűnő formátumok megnyitásával egyszerűbb a férgek terjedése.

A Costin Raiu, a Kaspersky Labs egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusírók egyre közelebb kerülnek egy olyan sérülékenység kihasználásához, amelynek révén képállományokat is fel tudnak használni a vírusok terjesztéséhez. A vírusírók által kiszemelt sérülékenység a Microsoft néhány szoftverének JPEG kezelésben található. Ezt a sebezhetőséget megszüntető hibajavítást a Microsoft már tavaly kiadta, de a szakemberek szerint még mindig nagyon sok olyan számítógép van, amelyek nem tartalmazzák a JPEG kezelés biztonsági rését megszüntető frissítést.

Costin Raiu elmondta, hogy a vírusírók már hosszabb ideje próbálkoznak a JPEG sebezhetőség kihasználásával. Már tavaly is jelent meg olyan kártevő, amely képállományok révén terjedt, de eddig nem volt olyan kód, amely gyorsan és széles körben terjedő, képek mögé rejtőző vírusok megjelenését tette volna lehetővé. A szakember szerint azonban úgy tűnik, hogy hamarosan felbukkanhat egy olyan trójai, amely képes kihasználni a JPEG állományok kezelését érintő hibát. Ez a trójai minden bizonnyal alkalmas lesz arra is, hogy a fertőzött rendszereken hátsó kaput nyisson a támadók számára.

David Emm, Kaspersky Lab egyik szakértőjének véleménye szerint a JPEG fájlok révén terjedő vírusok egyik legnagyobb veszélye, hogy a felhasználók a képállományokat biztonságosnak tartják, ezért az azokban megbújó vírusok szabadabban terjedhetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #5
    pontosan, kb u. ezt írtam volna le én is :]
  • pemga #4
    Már nem azért, de ez "voltmár", legalábbis léteznek jpg-vírusok, csak nem elterjedtek. Azt hiszem tavaly ősszel volt egy kisebb hullám, amit az SP2 javított.

    Microsoft Security Bulletin
    Cikk
  • noss #3
    töménytelen butaság árad a szagértőkből is, de főként az eszetlen fórumozókból, akik csak ahhoz értenek, h rakják tele igénytelen hozzászólásaikat szmájlival... :E

    egyébként meg arról van szó, h szarul megírt m$-progikat fel lehet hekkelni speckó jpeg-ekkel és kész...
    (ha nem m$-féle képnézővel nézed, akkor természetesen nem érint a dolog)
    ilyen kósza-kamu-hír napvilágot látott már korábban is
  • orkenyid #2
    "A szakember szerint azonban úgy tűnik, hogy hamarosan felbukkanhat egy olyan trójai, amely képes kihasználni a JPEG állományok kezelését érintő hibát. Ez a trójai minden bizonnyal alkalmas lesz arra is, hogy a fertőzött rendszereken hátsó kaput nyisson a támadók számára. "

    Mintha bejelentette volna hogy ő írta és nemsokára kiadják :)
  • peterx #1
    és mi lesz így tíz év múlva? már a saját gépeink fogják megírni a vírust egy vírusíró által?? ROHADÉK vírusírók