COMPUTERWORLD

Számozást kapnak az Intel szerverekbe szánt chipjei

Az Intel processzorgyártó vállalat új modellszámozási rendszert tervez bevezetni a szerverekbe szánt chipeknél. A sort az ez év végén megjelenő kétmagos Itanium 2-vel kezdenék.

Rick Brown, az intel szerver platformjának marketing igazgatója elárulta, hogy a továbbiakban négy családba sorolják a szerverekbe szánt chipeket. Az Itanium 2 maggal szerelt darabokat és az azokhoz tartozó chipseteket a 9000-es sorozatban találjuk majd, a négy vagy annál több chipes Xeon MP processzorokat és chipseteket ezentúl a 7000-es sorozatszámmal látják el, a kétutas szerverekbe szánt Xeon DP magok 5000-es számot viselnek, míg a 3000-esbe a Pentium D chipen alapuló processzorcsalád tartozik majd. A jövőre megjelenő duálmagos, Dempsey nevet viselő Xeon processzor például az 5010-es számot kapja majd, míg annak erősebb testvére már 5020-as lesz.

A vállalat ezen kívül bejelentette a blade szerverekbe szánt processzorok legújabb tagját, a Sossamant, amely a duálmagos Yonah fantázianevű darabra épül. Ő lesz az első olyan szerver-processzor, amely az alacsony fogyasztású Pentium M architektúrára épül, amit különösen hordozható számítógépekre fejlesztettek. A cég ettől a családtól várja, hogy a jövőben széleskörűen elterjed majd asztali és szerver gépekben egyaránt.

Az Intel még tavaly márciusban bevezette az asztali gépekbe szánt processzorainál az azóta is használt számozási rendszert az egyes modellek esetében. Elmondásuk szerint erre azért volt szükség, mert az órajel önmagában már nem nyújtott elegendő tájékoztatást a chip valódi teljesítményét illetően. A mérnökök szerint 3,8 GHz felett nem gazdaságos a jelenlegi chipek működtetése, mert irreálisan magas energiaigényük van. A teljesítményt azonban nem csak az órajel, hanem a gyorsítótár mérete és több egyéb tényező is befolyásolja. Elmondásuk szerint a jövő a többmagos rendszerekben rejlik, s így nem az órajelnek, hanem a magok számának kell tulajdonítanunk jelentőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!