COMPUTERWORLD

A várakozásoknál jobb negyedévet zárt az AMD

A várakozásoknál jobb negyedévet zárt az AMD, ahogy a processzorai iránti kereslet látványosan növekedett.


Robert J. Rivet
A második negyedévben a chipgyártó 1,26 milliárd dolláros bevételt és 11 millió dolláros, azaz részvényenként 3 centes nyereséget ért el, ami meglepte az elemzőket, ők részvényenként 5 centes veszteséget vártak.

A processzorok forgalma éves szinten 38 százalékkal ugrott meg és elérte a 767 millió dollárt. A cég bejelentése szerint elsősorban a szerverekbe és noteszgépekbe szánt chipek foytak jól, ami jót tett az átlagos eladási árnak is: 6 százalékkal emelkedett. Robert Rivet pénzügyi igazgató elárulta, hogy a kétmagos Opteronok iránti kereslet miatt a szerverprocesszorok forgalma az első negyedévhez képest 89 százalékkal ugrott meg. A vállalat rekordszámú chipet szállított le nagy partnereinek, köztük a Sun Microsystemsnek és a Hewlett-Packardnak. "Ez az AMD64 platform elfogadottságát bizonyítja a vállalati ügyfelek körében" - mondta Rivet.

Az elért eredmények némileg megkérdőjelezik a cég azon állítását, mely szerint az Intel tisztességtelen piaci politikája ellehetetleníti a versenytársakat. Amint arról beszámoltunk, az AMD két hete pert indított az Intel ellen azt állítva, hogy a legnagyobb chipgyártó törvénytelen eszközöket vet be annak érdekében, hogy kiszorítsa a versenytársakat. Az AMD szerint az Intel több esetben is megfenyegette, zsarolta a nagy PC-gyártókat, hogy azok ne vásároljanak AMD processzorokat. Az AMD Japánban is beperelte az Intelt.

A processzorpiacon tehát kiemelkedően jó eredményeket ért el az AMD, a flash memóriák területén azonban közel sem muzsikált ilyen fényesen. A Fujitsuval közös, Spansion névre keresztelt vegyesvállalat, amelynek eredményeit az AMD pénzügyi mutatóiba konszolidálják, 90 millió dolláros üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, bár ez kevesebb mint az első negyedévben elért 110 milliós veszteség.

Az AMD még az előző negyedéves eredmények bejelentésekor közölte , hogy a veszteségek miatt önálló vállalattá alakítja a Spansiont. Az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a Spansion részvényeit hamarosan tőzsdére viszik, az AMD 600 millió dollár tőkebevonást vár az ügylettől. Szakértők szerint a Spansion leválasztása segítene az AMD-nek abban, hogy sikeres processzoraira tudjon koncentrálni. A Spansion jelenlegi formájában azonban aligha túl vonzó a befektetők számára, hiszen a részleg a három legutóbbi negyedében feltűnően gyengén teljesített, veszteséget volt kénytelen elkönyvelni és számos termék bemutatását el kellett halasztani.

Az Spansion leválasztásának kényszerűsége jól mutatja, milyen viharosan változik a helyzet a memóriapiacon: egy éve a Spansion még több bevételt termel az AMD számára, mint a mikroprocesszor-üzletág. A tavalyi év elején a Spansion még a legnagyobb rivális Intelt is megelőzte piaci részesedésben, azonban utóbbi folyamatosan dolgozta le a hátrányát és a második félévben már visszavette a vezetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!