Berta Sándor

Megkezdődött a Sasser írója elleni per

Az alsó-szászországi Verden városában megkezdődött a Sasser féregvírus írója elleni per. Mint ismeretes, a féreg végigfertőzte a világ számítógépeit és több millió PC-t, köztük a Delta Airlines amerikai légitársaság és az Európai Bizottság számítógépes rendszerét is.

2004 tavaszán szabályos háború zajlott az interneten a víruskészítők között, akik egymást próbálták meg túlszárnyalni az újabb és újabb, minden korábbi kártevőnél pusztítóbb férgek, vírusok elkészítésével. A vírusírók a kártevők forráskódjaiban üzengettek egymásnak, nem ritkán becsmérelték a "kollégáikat". A Sasser első változatának Sven J. tervei szerint le kellett volna törölnie egy másik vírust a megfertőzött PC-kről, ám ez az elképzelés a hibás programozás miatt csődöt mondott. A későbbi verziók azonban már annyira "sikeresek" és pusztítóak voltak, hogy a Microsoft 250 ezer dolláros fejpénzt tűzött ki a Sasser írójának kézre kerítésére.

A Delta Airlines a földi rendszerek kiesése miatt kénytelen volt több járatát is törölni, míg az Európai Bizottságnak több, mint ezer számítógépét érintette a fertőzés. A féreg elkészítésével a hatóságok a most 19 éves informatikai hallgatót gyanúsítják, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Mivel a bűncselekmény elkövetésekor a programozó még fiatalkorú volt, így a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik. Bár hivatalosan Sven J. akár öt éves börtönbüntetést is kaphatna, ám a szakértők szerint a fiatalember az ügyet ennél jóval enyhébb büntetéssel meg fogja úszni. A legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy amint azt a fiatalember korábban a Stern német magazinnak is elismerte, nem tud kártérítést fizetni, pedig a pénzt követelők száma már most 142 fő. A rendőrség egyébként Sven J.-n kívül további öt társát is gyanúsítja különböző bűncselekmények elkövetésével, az öt gyanúsított között van a Sasser íróját lebuktató férfi is. A Sasser pedig azóta is él és virul és időről-időre megfertőzi a védtelen számítógépeket.

Sven J.-t a Verdeni Államügyészség adatok megváltoztatásával, számítógépes szabotázzsal és közérdekű üzem működésének megzavarásával vádolja. A per már akár csütörtökön véget is érhet, hiszen a bíróság csupán hat tanút idézett be és a vádlott már korábban beismerte a bűncselekmény elkövetését. Persze ez még korántsem jelenti azt, hogy a 142 kártérítést kérő által követelt 130 ezer eurós összeget is jóváhagyja a bíróság.

A PC Welt lapnak Katharina Krützfeldt, a Verdeni Bíróság szóvivője elmondta, hogy várhatóan a halmazati büntetésül maximálisan kiszabható öt év börtönbüntetésnél enyhébb ítélet fog születni a fiatalember ügyében. Így például szóba kerülhet megrovás, közmunka, de akár a fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetés is. A kérdés már csak az, hogy az ügyészség által elkészített 77 oldalas vádirat alapján mely bűncselekmények elkövetésében találja bűnösnek Sven J.-t az ügyben eljáró testület.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #6
    15 evet adnek neki............
  • Roli #5
    Elég baj ha csak azért nem ölsz meg valakit, mert magasak a büntetések. Máskor jobb példát hozz!
  • archkoven #4
    Egyébként nem értek egyet azzal, hogy létrehozható az abszolút bitzonságos rendszer. Ez csak álom.
    Nem azért nem ölök meg senkit az utcán mert nem tudnék, hanem mert magasak a büntetések, nem éri meg a kockázatot. Ott működik, itt miért ne működne.
  • archkoven #3
    Az ilyen büntetésekkel csak bátorítják a vírusirtókat.
    Mi az az öttaté? leüli a vétén.
  • Darth Sith #2
    alapból nem kéne vírusokat írni. De ha írnak, mivan? Kurvára védettek lehettek azok a rendszerek, ha így tönkre tudta tenni. A perköltséget inkább költhetnék a rendszer védelmének karbantartására. Sokkal több energiát fordítanak a pereskedésre, ahelyett, hogy belátnák, hogy ha lenne egy rendesen védett, saját hálózatuk, pl a légitársoságoknak, akkor hiába írnak vírust, sokkal kisebb a valószínüsége hogy fertőz. Nem védem a vírusírókat, csukják le is őket. De sztem mindkét oldal hibázott. Meg ha nem windows 98 menne minden gépen, esetleg lenne esély arra, hogy ilyesmi nem következik be...
  • Deniboj #1